Printer Friendly Version Обележавање Сретења – Дана државности Србије @ 21 February 2018 01:37 PM

Генерални конзулат Републике Србије у Мостару, 13. феруара 2018. године, у згради Владичанског двора, свечано је обележио Сретење-Дан државности Србије.

На свечаном пријему присуствовао је велики број званица из дипломатског кора у Мостару, градоначелник Мостара, министри из Херцеговачко-неретванског кантона, помоћници министара за конзуларне послове из МСП Р. Србије и МИП БиХ, ректори два мостарска универзитета, представници канцеларије OHR, начелници општина Источни Мостар, Невесиње, Љубиње, Босанско Грахово, Гламоч, председавајући Општинског већа Велике Кладуше, свештеници Српске православне цркве, представници политичких партија Града Мостара, институција Града Мостара, српских удружења, медијских кућа, као и бројни гости из политичког, друштвеног, привредног, културног и спортског живота Града Мостара.

Свечани пријем почео је слушањем химне Р. Србије и БиХ, након чега је модератор Драгана Тубић најавила обраћање конзула-жерана Марије Бакоч, која је, између осталог навела да је 15. фебруар један од најбитнијих у историји савремене Србије и да је на тај дан 1835. године у Крагујевцу донет први Устав Кнежевине Србије - Сретењски устав, који је био један од првих демократских устава у Европи.

Конзул М. Бакоч је навела и да је „Србија на Дан државности поносна и захвална свим својим великим научницима, Николи Тесли, Милутину Миланковићу, Михаилу Пупину, чија су генијална открића променила ток историје, великим војсковођама Степи Степановићу, Живојину Мишићу, Радомиру Путнику, који су бранили њен суверенитет, успешним спортистима, ватерполистима, кошаркашима, кајакашима, Новаку Ђоковићу, Ивани Шпановић, Давору Штефанеку, талентованим глумцима, режисерима, уметницима, свима који су се уписали златним словима у сам врх светске науке, стратегије, културе, спорта и уметности.

Конзул М. Бакоч је навела и да је „тешко је у кратком говору поменути све значајне грађане Србије, јер их је на нашу срећу велики број, а они су засигурно сви допринели да ми данас будемо оно што јесмо, демократска, модерна, суверена држава. Због значајаног историјског наслеђа Србије, наша је обавеза да се трудимо да будемо бољи и успешнији, у част славне прошлости и у корист будућих генерација“.

„Регионална срадња је свакако један од најважнијих приоритета Републике Србије, јер је Србија чврсто опредељена за унапређење добросуседских односа. У том духу, Генерални конзулат Републике Србије у Мостару ће и даље бити посвећен унапређењу економске, културне, научне и спортске сарадње Републике Србије и Босне и Херцеговине, у корист свих грађана наше две земље.“ истакла је конзул М. Бакоч.

После обраћања конзула, уследио је културно-уметнички програм у оквиру којег је наступио филмски и позоришни глумац, режисер и професор глуме из Р. Србије Небојша Дугалић, који је говорио стихове најпознатијих српских песника Ђуре Јакшића, Алексе Шантића, Лазе Костића и одломак из монодраме по текстовима Светог Владике Николаја „Речи о свечовеку“.

Поред реномираног глумца из Р. Србије, у културно-уметничком прогаму је учествовала и певачка група Српског певачког културно- уметничког друштва „Гусле“ из Мостара.