Printer Friendly Version Владика Димитрије уведен у трон епископа захумско-херцеговачког и приморског @ 8 October 2018 12:51 PM

Светом архијерејском литургијом у Саборном храму Светог преображења Господњег у Требињу, коју је предводио његова светост патријарх српски Иринеј, 23.09.2018. године, у трон епископа захумско-херцеговачког и приморског уведен је новоизабрани владика херцеговачки Димитрије.

Уз патријарха Иринеја, Свету архијерејску литургију су служили митрополити црногорско-приморски Амфилохије и дабробосански Хризостом, као и 15 епископа Српске православне цркве. Владика херцеговачки Димитрије се захвалио српској православној цркви на указаном поверењу и одговорности и изразио наду да ће успешно наставити рад својих претходника. Захвалио се, такође, представницима других конфесија који су присуствовали чину устоличења и изразио наду да ће са њима успешно сарађивати у циљу одржања мултиетничности Херцеговине, као и представницима власти Републике Српске од којих очекује успешну сарадњу за бројне покренуте пројекте обнове верских објеката СПЦ.

Устоличењу новог владике присуствовали су председник и премијер Републике Српске, Милорад Додик и Жељка Цвијановић, градоначелници Требиња и Мостара, Лука Петровић и Љубо Бешлић, начелници источно-херцеговачких општина, и многобројне друге високе званице из културног и јавног живота Републике Српске. Испред Генералног конзулата Републике Србије у Мостару хиротонисању Владике херцеговачког Димитрија присуствовала је конзул Марија Бакоч.