Printer Friendly Version Одржане 99. Шантићеве вечери поезије у организацији Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“- ГО Мостар и Српског пјевачког и културно-умјетничког друштва „Гусле“ @ 6 November 2018 12:39 PM

          Шантићеве вечери поезије које су организовали СПКД „Просвјета“ – Градски одбор Мостар и СПКД „Гусле“ одржане су од 6. до 28. октобра 2018. године уз богат садржај и разноврсне програме. Овогодишње Шантићеве вечери поезије одвијале су се у знаку два јубилеја 150 година од рођења песника и 50 година постојања Књижевне награде „Алекса Шантић“.

          Манифестација је почела поменом песнику на Српском православном гробљу „Бјелушине“, након чега је свечано отворена у Народном позоришту Мостар, где је касније одржана и представа „Прича о пјесницима“ посвећена лауреатима Књижевне награде „Алекса Шантић“ од 1968. до 2018. године. У оквиру овогодишње манифестације организовано је Вече севдаха, староградких песама и Шантићевих компонованих песама уз поезију Мике Антића и Душка Трифуновића. Одржана је промоција књиге „Окупљање породица Билић, Докић, Јелачић, Пешко и Шаин у Мостару и додела „Просвјетине“ стипендије „Владимир Ћоровић“ уметницима и стипендистима, а одиграна је и монодрама „Има нека тајна веза“ Милана Димића. Приређена је ликовна изложба академског сликара Здравка Круља, Шантићево вече у Невесињу, представа „Остајте“ Независног удружења Бања Лука, изложба документарне грађе „Шантићеве вечери поезије и Књижевна награда „Аалекса Шантић“, као и концерт Мешовитог хора „Слога“ Сарајево. Свечаном Отварању су присуствовали Градоначелник Мостара Љубо Бешлић, министар културе и образовања у Влади Херцеговачко неретванског кантона Рашид Хаџовић, саветник потпредседника Федерације БиХ Салем Марић, представници из културног и јавног живота Мостара и грађани.

          На позив организатора 99. Шантићевих вечери поезије, конзул-жеран Марија Бакоч је прогласила отвореном наведену манифестацију и том приликом навела да Република Србија и Министарство спољних послова односима са Србима у региону придају изузетан значај о чему, између осталог сведоче подршке у реализацији бројних пројеката из области културе, који негују очување националног идентитета, језика, културе и обичаја Срба. Конзул Марија Бакоч је навела да је један од знаменитих Срба из Херцеговине Алекса Шантић, који је имао значајну улогу у културном и националном уздизању Мостара, а да је својим радом оставио неизбрисив печат у културном и јавном животу града, нагласивши да је његова величина у свестраности, великој дози спремности на самопожртвовани рад за добро свог народа и љубав према другим народима. Марија Бакоч је истакла значај постојања СПКД „Просвјете“ и СПКУД „Гусле“, као удружења Срба са стогодишњом традицијом у неговању просветне, националне, књижевне и културне баштине Срба.

          Доделом награде „Алекса Шантић“ овогодишњем добитнику књижевнику из Дубровника Луки Паљетку затворене су 99. Шантићеве вечери поезије у Мостару. Паљетак је награду добио једногласном одлуком Управног одбора СПКД „Просвјете“, на основу мишљења стручног жирија.

          Организатори 99. Шантићевих вечери поезије су на завршној вечери уручили захвалнице за изузетан допринос овој културној манифестацији, пре свих, захвалница је додељена Влади Републике Србије.