Printer Friendly Version Одржани концерти поводом прославе православног Божића у Мостару, Коњицу и Чапљини @ 21 January 2019 12:34 PM

Поводом прославе православног Божића, у Мостару, Коњицу и Чапљини одржани су концерти и божићни пријеми, на којима су представници Епархије захумско-херцеговачке и Приморксе упутили поруке мира.

У Мостару је 08.01.2019. године одржан традиционални Божићни концерт и пријем чији је домаћин био eпископ Захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, који је поручио да сви морају бити људи мира и покушати да мир поделе са другима. „Не постоји лакши пут за све нас, ако заиста искрено желимо заједнички суживот заснован на поштовању и љубави у овом граду и на овим просторима“ истакао је епископ ЗХиП Димитрије, обраћајући се на почетку Божићног концерта у Мостару. „Ми ћемо се, као заједница православних, трудити да у доброј вери и нади, допринесемо овом граду и у визуелном и архитектонском смислу, врћајући његовом културном и верском идентитету у блиској будућности Храм свете Тројице, чију ћемо изградњу, надам се, ускоро завршити“ рекао је епископ ЗХиП Димитрије.

На пријему и Божићном концерту у Мостару су присуствовали представници Исламске заједнице, Католичке цркве, представници свих нивоа кантоналних и градских власти, културног и јавног живота Мостара, као и бројни грађани. Божићни концерт у Мостару су организовали СПКД „Просвјета“- ГО Мостар и СПКУД „Гусле“ уз благослов Епархије ЗХиП. На концерту је наступила етно група „Катера“ из Источног Сарајева.

У организацији Српске православне општине Коњиц, 10.01.2019. године, одржан је традиционални Божићни концерт на којем је наступила етно група „Ива“ из Добоја. Коњички парох Милан Бужанин захвалио се свима који су дошли да са православцима из Коњица поделе радост Божића и доделио захвалнице заслужним појединцима и институцијама за помоћ при обнови Саборног храма у Коњицу. Божићну беседу одржао је игуман манастира Житомислић Данило Павловић, који је рекао да је „богатство у томе да ми остајемо сваки у својој традицији, уверени у својој доброј вери, а да поштујемо једни друге и изграђујемо једни друге“. На Божићном концерту и пријему у Коњицу, присуствовали су представници Исламске заједнице, Католичке цркве, министар правде БиХ Ј. Грубеша, представници општинских власти, културног и јавног живота Коњица и бројни грађани.

У Чапљини је, 12.01.2019. године, одржан други за редом концерт и пријем поводом прославе православног Божића. Концерт су организовали Српска црквена општина Чапљина и Епархија ЗХиП. На концерту је наступило Градско културно уметничко друштво „Алат“ из Требиња. Уз поменути КУД из Требиња, на концерту је наступио и Дечји хор Чапљинске парохије. Присутне је поздравио протојереј ставрофор мостарски парох Радивоје Круљ, изасланик владике ЗхиП Димитрија, изразивши наду да ће Божићни концерт у Чапљани постати традиционалан. „Радост Божића је величанствена јер се радујемо животу и миру“, истакао је мостарски парох Радивоје Круљ. Испред Генералног конзулата Р. Србије у Мостару, на божићним концертима и пријемима присуствовала је конзул-жеран Марија Бакоч.