Printer Friendly Version Посета конзула-жерана Марије Бакоч Карађоз-беговој медреси у Мостару @ 4 February 2019 12:01 PM

На позив мр. Салема ефендије Дедовића, муфтије мостарског, конзул-жеран Марија Бакоч је 17.01.2019. године посетила Карађоз-бегову медресу у Мостару. Том приликом М. Бакоч се сусрела са муфтијом Салем еф. Дедовићем, директором Карађоз-бегове медресе А. Тулеком, професорима и ученицима медресе.

Муфтија мр. Салем ефендија Дедовић је рекао да је ова медреса једна од најстаријих босанско-херцеговачких медреса, школа са дугом традицијом. „Медресе су за нас школе од посебног значаја, зато што у њима чувамо и негујемо духовне и традициналне вредности нашег босанског разумевања ислама - отвореног ислама, отвореног према свету, животу, према другим религијама, према другим културама и верама“, истакао је мостарски муфтија.

Директор Карађоз-бегове медресе А. Тулек је рекао да је медреса укључена у савремене токове и труди се да својим активностима одговори потребама времена и простора у којем делује. Остварује сарадњу са бројним институцијама и удружењима, али и спроводи међурелигијски дијалог. На том пољу, сарадња је остварена са Гимназијом Јован Дучић у Требињу и са Интернационалном гимназијом у Мостару.

Карађоз-бегова медреса је основана 1554. године. У својој дугој историји, имала је прекиде у раду, а последњи пут њен рад је обновљен 1995. године. Стара зграда медресе се налази у комплексу Карађоз-беговбе џамије у Мостару и под заштитом је као национални културно-историјски споменик. Данас се Карађоз-бегова медреса налази у новој згради, интернатског је типа и њу похађа око 250 ученика.