Printer Friendly Version Одржана Светосавска академија у Мостару @ 4 February 2019 12:08 PM

У Мостару је, 27.01.2019. године, одржана Светосавска академија на којој се у име Епархије захумско-херцеговачке и приморске обратио игуман манастира Житомислић Данило Павловић, који је говорио о Светом Сави као светитељу. У беседи о Светом Сави, између осталог, изуман Данило је навео да се Свети Сава упустио у можда најтежи пројекат посетивши Рим и добивши један вид сагласности, а потом избеглог патријарха у Никеји како би извојевао аутокефалност наше цркве.

У културно-уметничком програму Светосавске академије учествовали су ученици који похађају православну веронауку из Мостара и Чапљине, као и ученици Основне музичке школе „Свети Роман Мелод“ из Невесиња, певачка група Српског пјевачког и културног друштва „Гусле“ из Мостара и етно група „Свети Димитрије“ из Невесиња.

Светосавска академија се у Мостару традиционално одржава од 2009. године у дворани Владичанског двора у организацији Епархије захумско- херцеговачке и приморска и СПКД „Просвјета“- ГО Мостар. На Светосавској академији у Мостару је присуствовала конзул-жеран Марија Бакоч.