Printer Friendly Version Свечаним пријемом обележено Сретење - Дан државности Србије @ 19 February 2019 02:54 PM

Генерални конзулат Републике Србије у Мостару, 15. фебруара 2019. године, у згради Владичанског двора, свечано је обележио Сретење-Дан државности Србије.

На свечаном пријему присуствовао је велики број званица међу којима: амбасадор Р. Србије А. Ђорђевић, потпуковиник С. Нешић - Изасланик одбране Р. Србије у БиХ, Г. Драговић, полицијски аташе Р. Србије у БиХ, ГК Р. Хрватске, почасни конзули Италије, Шпаније, Мађарске у БиХ, помоћник министра Министарства иностраних послова за конзуларне и правне послове Ф. Планинић, епископ Захумско-херцеговачки и примориски Димитрије, градоначелник Мостара Љ. Бешлић, министри из Херцеговачко-неретванског кантона и Кантона 10, Шеф Канцеларије ОЕБС у Мостару, директор Канцеларије Р. Српске за економске односе у Мостару, ректори два мостарска универзитета, начелници општина Невесиња и Љубиња, председници Градских одбора политичких партија СНСД, СДС и ХДЗ из Мостара, Привредне коморе БиХ, Мостарског сајма, свештеници Српске православне цркве, представници Исламске заједнице из Мостара, директор Народног позоришта, Спортског савеза Мостара, директори средњих школа, представници медијских кућа, српских удружења, као и бројни гости из политичког, друштвеног, привредног, културног и спортског живота Града Мостара.

Свечани пријем почео је слушањем химне Р. Србије и БиХ, након чега је модератор Немања Шаговновић најавио обраћање конзула-жерана Марије Бакоч, која је, између осталог навела да је 15. фебруар један од најбитнијих у историји савремене Србије и да је на тај дан 1804. године донета одлука о подизању Првог српског устанка, који је био највећии организовнаи народни бунт у историји Османског царства, једне од највећих и најдуготрајнијих империја, а да је 1835. године у Крагујевцу донет и под заклетвном потврђен први Устав Књажевства Србије - Сретењски устав, који означава и почетак самосталне српске државе. Србија 15. фебруара слави две вредности – слободу и српску државу.

Конзул-жеран М. Бакоч је навела и да је поред дуге и тешке историје, несаломиви слободарски дух српског народа, успео да очува независност, интегритет и суверенитет своје државе, за коју је дао велике жртве. У очувању државе, поред велике воље њеног народа, предвођеног истакнутим државницима, интелектуалцима, војним стратезима, свакако су велики допринос дали и дипломате Србије, као Стојан Новаковић,. Милош Црњански, Раствко Петровић, Јопван Дучић, Бранислав Нушић, Милан Ракић, Иво Андрић и др...

„Србија је данас, водећи се начелима и идеалима слободе, равноправности и напретка свих њених грађана, чврсто опредељена за регионалну сарадњу и унапређење доборосуседских односа. У том духу, Генерални конзулат Р. Србије у Мостару ће и даље бити посвећен јачању економске, културне, научне и спортске сарадње Р. Србије и БиХ, у корист свих грђана наше две земље“ истакла је М. Бакоч.

После обраћања М. Бакоч, уследио је културно-уметнички програм у оквиру којег је наступио професор глуме на Академији уметности у Бањој Луци и позоришни глумац, Велимир Бланић, који је говорио стихове Љубивоја Ршумовића, Душка Трифуновића и одломак из адаптације дела и рада научника Николе Тесле.

Поред глумца из Р. Српске, у културно-уметничком прогаму је учествовала и певачка група Српског певачког културно уметничког друштва „Гусле“ из Мостара. После завршеног културно-уметничког програма организован је коктел.