Printer Friendly Version Предавање „Културно наслеђе Србије и Републике Српске“ - Србија и Унеско @ 1 April 2019 02:36 PM

Историчар, преводилац, сценариста, један од водећих стручњака у области интегралне заштите и управљања културним наслеђем Дејан Ристић одржао је 27. марта 2019. године у Владичанском двору у Мостару предавање на тему ,,Културно наслеђе Србије и Републике Српске. Организатори предавања били су СПКД ,,Просвјета – Мостар, СПКУД „Гусле“ у сарадњи са Саборном црквом у Мостару.

Изузетно богатство културне баштине (археолошки локалитети, просторне културно-историјске целине, богомоље, утврђења, јавни споменици, бојишта, војни меморијали и места страдања, архиви, библиотеке, музеји, галерије и др.) чине Србију и Републику Српску препознатљивим у европским и светским оквирима. Културно наслеђе, у сва три своја појавна облика (покретно, непокретно и нематеријално), представља један од темеља идентитета, али и непресушан образовни, научни, уметнички, привредни и туристички ресурс, навео је историчар Д. Ристић.

Срби као нација располажу веома богатим, разноликим и старим културним наслеђем – и непокретним, покретним и нематеријалним, али је забрињавајуће и тужно да не познајемо довољно сопствено идентитетско наслеђе и да се према њему врло често односимо неодговорно, да несвесно затиремо трагове сопственог постојања кроз историју, рекао је Ристић.

Дејан Ристић је истакао да је културно наслеђе ресурс који се у уређеним друштвима користи у области културе, науке, уметности, просвете, привреде, туризма. Он је истакао да постоје и примери добре праксе, али да су сувише ретки, а један од њих је реконструкција Голубачке тврђаве коју су заједнички финансирале ЕУ и Србија, и коју ће свечано отворити председник Србије Александар Вучић и европски комесар за проширење Јоханес Хан.

Предавању је, осим заинтересованих грађана, представника СПЦ присуствовала и конзул-жеран Републике Србије у Мостару Марија Бакоч.