Printer Friendly Version Отворена Конзуларна канцеларија ГК Р. Србије у Мостару са седиштем у Дрвару @ 19 April 2019 09:49 AM

Конзуларну канцеларију ГК Р. Србије у Мостару са седиштем у Дрвару свечано је отворио генерални секретар Министарства спољних послова Р. Србије Вељко Одаловић 16. априла 2019. године.

Тим поводом, организован је свечани пријем на којем се у име Министарства спољних послова Р. Србије обратио генерални секретар В. Одаловић, наводећи да је отварање Конзуларне канцеларије у Дрвару доказ да је присуство Србије у овој општини најдиректнија веза и спона матице са српским народом који живи на том простору, а да је главна порука која се шаље отварањем ове канцеларије да је Србија са српским народом са тог подручја. В. Одаловић је навео да ће Конзуларна канцеларија у Дрвару, осим администартивних послова, што је у основи њеног посла, служити и за економску, културну и сваку другу сарадњу Србије са српским народом.

Амбасадор Р. Србије у БиХ А. Ђорђевић је обраћајући се присутнима рекао да ће осим лакшег обављања административних послова, Конзуларна канцеларија у Дрвару бити у функцији повезивања Срба који живе у БиХ са матицом Србијом. „Ми ћемо се на сваки могући начин турдити да помогнемо, пре свега у културном, економском, а затим и у сваком другом смислу“, рекао је амбасадор А. Ђорђевић.

Начелница општине Дрвар Душица Рунић је поручила да је отварање ове канцеларије још један од доказа да је останак и опстанак српског народа на овом подручју загарантован. Она је додала да је поносна што је Дрвар као најзападнија и најбројнија српска повратничка општина од данас и званично место окупљања српског народа. „Отварање конзулата у нашој општини доказ је да нисмо и нећемо бити заборављени. Ово је доказ да ће опстанак и останак српског народа на овим просторима бити могућ. Остаћемо и опстаћемо овде заједно раме уз раме са Српском и Србијом“, изјавила је начелница Дрвара.

Свечаном отварању Конзуларне канцеларије су поред ГС МСП В. Одаловића и амбасадора Р. Србије у БиХ присуствовали конзули Р. Србије из Бања Луке и Требиња, дипломате из Амбасаде Р. Србије у Сарајеву, предстваници Канцеларије ОЕБС у Дрвару, министри и посланици у Кантону 10, начелници општина Дрвар, Босанско Грахово, Гламоч, Боснаски Петровац, Источни Дрвар и Дринић, представници српске православне цркве, генерални директор М:тел а.д. Бања Лука, директори јавних установа из Дрвара, представници српских удружења из Дрвара, медијских кућа, друштвено-политичког живота и грађани Дрвара.

На почетку свечаног пријема, госте је у у име Генералног конзулата Р. Србије у Мостару поздравила М. Бакоч, конзул-жеран у ГК РС у Мостару, након чега су интониране химне БиХ и Р. Србије. На свечаном пријему је наступио етно ансабл „Успомене“ из Дрвара, који је извео две народне песме.