Printer Friendly Version У Дрвару одржано предавање „Српски језик и ћирилица данас у српском језичком и културном простору“ @ 12 June 2019 02:04 PM

Професор. др Милорад Дешић одржао је у Дрвару, 8. јуна 2019. године, предавање „Српски језик и ћирилица данас у српском језичком и културном простору“ у организацији Удружења Дрварчна у Београду, а уз подршку Министарства спољних послова Р. Србије, Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

Др М. Дешић, професор Филолошког факултета Универзитета у Београду и члан Одбора за стандардизацију српског језика је рекао да српски језички и културни простор обухвата данашње четири државе: Србију, Хрватску, Босну и Херцеговину и Црну Гору. Ту територију некада је покривао српскохрватски језик, настао у XX веку на основи идеје о југословенству, а последњих деценија, на релативно малом простору, добили смо четири језика: српски, хрватски, црногорски, бошњачки. Строго лингвистички гледано, реч је о једном језику, који се остварује у више варијаната, тј. у питању један полицентрични језик. Он нема посебног имена, него га сваки народ назива својим именом.

Говорећи о основним формама у језику, проф. др М. Дешић је рекао да у српском као и у другим језицима постоје две основне форме књижевни језик и дијалекти. Такође, у српском језику постоје два изговора екавски и ијекавски. Проф. др М. Дешић је навео да су у српском језику у употреби два писма ћирилица и латиница, с тим да ћирилицу узима за основно српско писмо, нагласивши да тамо где је српско становништво већинско, свакако би ћирилица морала да има предност.

Проф. др М. Дешић је навео да у Р. Србији постоје две веома значајне институције које се баве различитим питањима из српског књижевног језика и првописа и то: Друштво за српски језик и књижевност Србије основано пре више од 100 година и Одбор за стандардизацију српског језика, у чији рад су укључени представници најзначајнијих српских установа: САНУ и Академија наука и уметности Републике Српске, филолошки и филозофски факултет, Матица српске, Српске књижевне задруге и Вукове задужбине. Одбор се бави језичком политиком, бори се за равноправан третман српског језика и ћирилице у свим срединама у којима живи српско становништво, не угрожавајући права других народа на свој језик и писмо.

Поред грађана Дрвара, на предавању је присуствовао и конзул Предраг Митић из Конзуларне канцеларије ГК РС у Мостару са седиштем у Дрвару, који се захвалио предавачу и организатору на изузетно квалитетном предавању, нагласивши да је академски предавач, на најбољи начин, изнео чињенице које говоре о значају употребе српског језика и ћириличног писама за очување идентитета српског народа.

Такође, конзул П. Митић је навео да Министарство спољних послова Р. Србије преко Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, суфинансирањем пројеката удружења и клубова који се баве културном делатношћу, помаже у очувању националног идентитета, језика и културе српског народа.