Printer Friendly Version Обележено страдање Срба у Брадини @ 16 July 2019 11:19 AM

У Брадини је, 25.05.2019. године, литургијом и парастосом у Цркви Вазнесења Господњег и полагањем цвећа и венаца на спомен обележје убијенима обележено двадесет седам година од злочина који су над Србима у овом коњичком селу починили припадници тзв. Армије БиХ, Територијалне одбране, ХВО, полиције и муслиманских паравојних формација.

Након служења литургије у обновљеној цркви Вазнесења Господњег, на спомен-обележје на којем су уписана имена пострадалих мештана венце и цвеће су положиле породице пострадалих, изасланици председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика и председника Републике Српске Жељке Цвијановић, представници Министарства рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске и Савеза логораша Р. Српске. Испред Амбсаде Р. Србије у Сарајеву, венац је положио Дамир Ковачевић, министар саветник, а испред Генералног конзулата Р. Србије у Мостару цвеће је положила Марија Бакоч, конзул-жеран.

У Брадини је 25. маја 1992. године убијено 48 српских цивила, а преостали су одведени у логоре или протерани, њихова имовина је опљачкана, а куће и Црква Вазнесења Господњег запаљена и срушена. У логорима су живот изгубила 22 становника Брадине, а за пет се још трага. Преживели и расељени Срби из Брадине сваке године у мају долазе у обновљену цркву да би одали почаст пострадалима.