Printer Friendly Version Конзул-жеран Марија Бакоч и конзул Предраг Митић присуствовали на Данима културе 2019. године у Босанском Петорвцу @ 24 July 2019 10:27 AM

На позив начелника општине Босански Петровац Дејана Прошића, конзул –жеран ГК Р. Србије у Мостару М. Бакоч и конзул у Конзуларној канцеларији у Дрвару П. Митић присуствовали су 17. јула 2019. године на Данима културе 2019. у општини Босански Петровац у оквиру којих је организован и Дебатни форум дијаспоре, који је био посвећен босанскопетровачкој дијаспори.

На почетку поменутог форума, присутнима се обратила М. Бакоч, која је између осталог навела да Министарство спољних послова Р. Србије ради на јачању контаката Срба са матицом у оквиру сарадње привредних, научних, културних, информативних и спортских организација и да придаје изузетан значај односима са Србима у региону, о чему говоре подршке у реализацији бројних пројеката, који доприносе очувању националног идентитета, језика, културе и обичаја српског народа.

Модератор дебатног форума начелник Д. Прошић је истакао да је босанскопетровачка дијаспора многобројна и да локална заједница мора да оствари бољу сарадњу са исељеништвом, кроз сарадњу са удружењима, али и са појединцима који не делују институцијално, а који су спремни за било који вид сарадње са матицом.

Учесници дискусије форума: др Суљо Линић из САД, Бато Шево из Русије, Драго Бркљач из Аустралије, Здравко Булајић представник Удружења „Петровчани“ из Београда, Драгица Бањац из Бања Луке, Емин Зулић, координатор Канцеларије за дијаспору у Унско-санском кантону, Кемо Сарач из Министарства за људска права и избеглице БиХ говорили су о стању дијаспоре, нагласивши да постоји жеља и потреба да се створи организација која би окупљала Петровчане у расејању.

Учесници форума су изнели мишљење да је љубав према родном крају довољан мотив за покретање пројеката, који треба да се планирају на стабилној економској и политичкој подлози, као и да је Босански Петровац средина у коју вреди улагати.