Printer Friendly Version Марија Бакоч, конзул-жеран присуствовала освештању новообновљене саборне цркве Христовог Вазнесења у Чапљини @ 1 August 2019 01:46 PM

Епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије и Епископ диселдорфски и немачки Григорије освештали су 28.07.2019. године новообновљену саборну цркву Христовог Вазнесења у Чапљини.

Нако чина освештaња, служена је архијерејска литургија. Епископ ЗХиП Димитрије је поручио да је овај храм сведок томе да када је год било љубави међу нама и према свему овај харам је блистао, када би та љубав спласла и нестајала овај храм је патио, страдао, био рушен или запуштен, али је опет обнављан.

Чапљински парох Марко Гојачић је рекао да је саборна црква у Чапљини највећа православна црква у долини Неретве после мостарске саборне цркве и да је њена обнова од великог значаја за Србе. Саборни храм је саграђен 1911. године. У последњим ратним дешавањима у БиХ био је запаљен и девастиран, а од 2007. године почела је његова обнова уз помоћ институција Р. Српске, Града Чапљине и бројних верника.

Освештању саборне цркве у Чапљини присуствовао је градоначелник Чапљине С. Видић, представници исламске верске заједнице и верници СПЦ.