Printer Friendly Version Посета председника Републике Србије Александра Вучића Дрвару @ 24 September 2019 10:43 AM

Председник Р. Србије Александар Вучић посетио је Дрвар 13. септембра 2019. године. Непосредно пре доласка у Дрвар, председник А. Вучић је са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком, генералним секретаром Председника Р. Србије Николом Селаковићем и министром финансија Р. Србије Синишом Малим обишао родну кућу Гаврила Принципа у селу Обљај код Босанског Грахова. Том приликом, председник Р. Србије је написао у књизи сећања „Уверен сам да српски народ никада неће заборавити јуначко дело Гаврила Принципа. Србија ће увек помагати народу Грахова и овог краја“.

У Дрвару је посета председника Р. Србије отпочела обиласком предшколске установе „Мајка храброст“, након чега је уследио састанак са посланицима из реда српског народа у Парламенту БиХ, посланицима у Дому народа Парламента Федерације БиХ и са начелницима општина Дрвар, Гламоч, Босанско Грахово и Босански Петровац. Посета председника А. Вучића Дрвару завршена је присуством на централној академији “Крајино моја“, посвећеној страдању и прогону Срба из западно-крајишких општина.

У делегацији Р. Србије, коју је предводио председник А. Вучић у Дрвару били су: Синиша Мали, министар финансија Р.Србије, Александар Вулин, министар одбране Р.Србије, Никола Селаковић, генерални секретар председника Р. Србије, Ивица Којић, шеф Кабинета Председника Р.Србије.

Након обиласка предшколске установе „Мајка храброст“ председника А.Вучића и члана Председништва БиХ М. Додика, присутним грађанима се обратио председник А. Вучић поручивши да је дошао у Дрвар да их охрабри да остану на својим огњиштима. Између осталог, председник А. Вучић је изјавио да Дрвару жели да се развија, као и да Србија данас може да помогне јер има здраву државу и финансијске могућности, нагласивши да ће грађани Дрвара убудуће осетити још већу помоћ Србије.

Српски члан Председништва БиХ М. Додик, изјавио је да је председник А. Вучић много помогао српски народ, у четири општине у ФБиХ, као и у 63 општине у Р. Српској и да се захваљујући тој помоћи реализују пројекти и граде објекти који ће обележити присуство Србије у тим општинама.

Након обиласка предшколске установе, делегација Р. Србије, коју је предводио председник Р. Србије заједно са делегацијом коју је предводио српски члан председништва БиХ М. Додик састала се у згради Радничког дома у Дрвару са посланицима из реда српског народа у Парламенту БиХ, делегатима у Дому народа Парламента ФБиХ и начелницима општина Дрвар, Б. Грахово, Гламоч и Б. Петровац. Састанку су присуствовали и амбасадор Р. Србије у БиХ Александар Ђорђевић и конзул-жеран у ГК РС Мостар Марија Бакоч.

Председник А. Вучић је рекао да ће Србија финансијски помоћи општину Дрвар са износом од милион евра, који ће бити употребљен за реализацију инфраструктурних пројеката, док ће део поменутог износа бити употребљен за покривање буџетског минуса општине. Такође, председник А. Вучић је рекао да ће Србија финансирати инфраструктурне пројекте са по 250.000 евра у општинама Гламоч, Б. Петровац и Б. Грахово и да ће донирати одређена новчана средства Српској православној цркви. Председник А. Вучић је најавио и да ће до краја године у Дрвару бити отворен погон једне српске компаније која ће запослити око 100 радника.

Након одржаног састанка, председник А. Вучић је присуствовао на централној академији у помен страдалим Србима западно–крајишких општина.

На наведеној манифестацији, најпре се бројним присутним грађанима Дрвара и околине обратио Епископ бихаћко-петровачки Сергије, који је поздравио долазак председника А. Вучића и српског члана Председништва БиХ М. Додика у Дрвар и захвалио се на подршци и помоћи коју пружају општинама са српским већинским становништвом у ФБиХ.

Начелница општине Дрвар Душица Рунић је поручила да је Дрвар српско светло у Федерацији БиХ. Захвалила се председнику А. Вучићу што је присутан на обележавању сећања на страдале Србе у западно-крајишким општинама, нагласивши да је 13. септембар један од најтужнијих дана у историји Дрвара, дан када су Срби морали да напусте своја огњишта.

Члан Председништва БиХ М. Додик захвалио се председнику Србије што је дошао у Дрвар и на помоћи коју је Србија издвојила како би помогла општинама Дрвар, Гламоч, Грахово и Петровац. Председник А. Вучић обраћујући се присутним грађанима на академији „Крајино моја“ рекао је да је поносан и срећан што је у Дрвару и што може да представља Србију. „Увек ћемо бити уз вас и зајдно са вама. Вечерас обележавамо страдање нашег народа. Желимо да живимо у миру и то је једина будућност за коју се залажемо, али не дамо никоме да изврће историју и да од жртве прави џелата. Овде вечерас одајемо почаст и животу, боримо се за животе нашег народа и других народа. Имамо право да се поносимо што припадамо срспком роду, да бринемо једни о другима и да будемо свесни да само радом и енергијом можемо да останемо и постигнемо нешто“.

Председник А. Вучић је рекао да је из Србије за Дрвар пребачено милион евра за улагање у најважније пројекте од интереса за грађане, укључујући водовод, као и за измирење дуговања која општина није могла да покрије. Поручио је становницима Дрвара да остану на својим огњиштима и нагласио да ово није крај подршке Србије. Истакао је да ће бити донета одлука о давању посебних субвенција за привреднике који желе да улажу у општине Петровац, Дрвар, Гламоч и Грахово. Председник Србије је најавио и да ће до краја године у Дрвару бити отворен погон једне српске компаније која ће запослити 100 радника. „Живимо у различитим државама, али припадамо истом роду и зато треба да чувамо једни друге. Ово је само почетак улагања Србије у западно-крајишке општине“, поручио је председник А. Вучић.

Говорећи о страдању Дрварчана, као и Срба у западно-крјишким општинама у јесен 1995. године, председник А. Вучић је рекао да Србе покушавају да прогласе кривцем за ратове, не само оне из 90-тих година прошлог века, већ и оне раније. Позвао је на јединство Срба ма где живели. Најавио је да ће Србија финансирати изградњу крста на Петровачкој цести, где су у јесен 1995. године бомбардоване српске избегличке колоне, као и да ће Србија и Р. Српска заједно градити Меморијални центар Јасеновац у Доњој Градини.