Printer Friendly Version Посета Мостару ученика и професора гимназије „Бора Станковић“ из Ниша и Средњошколског центра Невесиње „Алекса Шантић“ @ 16 October 2019 12:28 PM

У оквиру пројекта “Устаници, песници, православци“ који је реализовала етно група Симонида из Невесиња, ученици и професори Гимназије „Бора Станковић“ из Ниша и СШЦ „Алекса Шантић“ из Невесиња обишли су 8. октобра 2019. године Пребиловце, Манастир Житомислић, Саборну цркву Свете Тројице у Мостару и Генерални конзулат Р. Србије у Мостару.

Током посете ГК РС у Мостару, конзул-жеран Марија Бакоч је ученицима говорила о историјату настанка институције конзулата, о конзуларним функцијама и о врсти послова који се данас обављају у конзулатима.

Професори и ученици из Ниша и Невесиња су навели да је узвратна посета Херцеговини и ранија Нишу лепо прихваћена код професора, ученика и родитеља, као и локалних заједница. Изнели су мишљење да успостављане везе треба чувати и продубљивати, а нагласили да је најважнији резултат пројекта то што су ученици стекли нова знања и пријатељства, а професори разменили искуства.

Пројекат „Устаници, песници, православци“ је суфинансиран преко МСП Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, а његову реализацију је помогла и Епархија Захумско-херцеговачка и приморска.