Printer Friendly Version Отворене 100. Шантићеве вечери поезије у Мостару у организацији СПКД „Просвјета“ ГО Мостар и СПКУД „Гусле“ @ 31 October 2019 01:17 PM

У организацији Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета” -Градски одбор Мостар и Српског пјевачког и културно умјетничког друштва „Гусле“, 6. октобра 2019. године, на Свечаној академији одржаној у Саборној цркви Свете тројице у Мостару, отворене су 100. „Шантићеве вечери поезије“. Ова јубиларна манифестација, трајаће од 6. октобра до 6. новембра 2019. године, садржаће бројне песничке вечери, позоришне представе, изложбе, представљање књига, одвијаће се највећим делом на подручју града Мостара, a биће организована и у Бања Луци и Невесињу.

На свечаној академији у Мостару, члан Председништва БиХ Милорад Додик прогласио је ову јубиларну манифестацију отвореном, рекавши да је Алекса Шантић био не само велики песник, већ и велики визионар, патриота, искрени православац и Србин, а онда Мостарац и Херцеговац. М. Додик је, између осталог рекао, да је ова манифестација један од доказа српског постојања и трајања у овом делу Херцеговине, нагласивши да су Срби дали немерљив допринос у развоју и напретку Мостара у духовном, културном и политичком смислу.

Присутнима се на свечаној академији обратио и мостарски градоначелник Љубо Бешлић, који је рекао да је ова манифестација од значаја за Град Мостар, да је део идентитета града Мостара и да доприноси културној баштини Мостара.

Министар образовања, науке, кулутре и спорта у Влади Херцеговачко-неретванског кантона Рашид Хаџовић је навео да је Шантић песник и Бошњака и Срба и Хрвата, да је његова поезија била прожета севдалинком, подсетивши да је песму „Остајте овдје“ Шантић посветио Бошњацима који су у то време из Херцеговине одлазили према Турској.

Председница Организационог одбора 100. Шантићевих вечери поезије Сања Бјелица Шаговновић говорила је богатом културном програма који ће бити реализован поводом великог јубилеја. „Организацијом манифестације чувамо сећање на лик и дело великог песника, који је био не само међу оснивачима нашег друштва већ је и на засадима наше културне и просветне мисли заједно са Светозаром Ћоровићем, Јованом Дучићем, Атанасијом Шолом и другим савременицима поставио темеље савремене српске културе у граду на Неретви. СПКД „Просвјета“ –ГО Мостар је заједно са мостарским театарским кућама Народним позориштем и Хрватским народним казалиштем и бањалучким Народним позориштем урадила представу „Што те нема“, коју је према тексту Мирјане Арецки из Београда режирао београдски глумац и режисер Ерол Кадрић, тако смо на симболичан начин повезали Мостар, Бања Луку и Београд, шаљући тиме поруку да је наш циљ да повежемо уметнике, песнике и позоришне куће, али пре свега људе, народе и градове“, навела је С. Бјелица Шаговновић.

Амбасадор Србије у БиХ Александар Ђорђевић је у обраћању пренео поздраве председника Р. Србије Александра Вучића и истакао да генерације Шантића памте по великој ноти родољубља и патриотизма, али и љубави којом је значио јер без љубави нема успеха и ничега на свету. „Оно што је слика и опомена је да без патриотизма и љубави ближњег на простору где живите нема среће и успеха“, навео је амбасадор А. Ђорђевић.

У име Министарства културе и информисања Републике Србије виши саветник Младен Весковић је истакао да је наведена манифестација велики јубилеј за српску заједницу у Мостару, али и за читав Мостар, Херцеговину, БиХ и шире. Оценио је како су „Шантићеве вечери поезије“ пре свега повод за заједничко окупљање, сарадњу и међусобно разумевање.

Академик САНУ проф. др Јован Делић у Беседи о Алекси Шантићу је говорио о значају Шантићеве поезије и свестраности тог великог уметника.

Непосредно пре отварања 100. „Шантићевих вечери поезије“, организатори манифестације су положили цвеће у Шантићевом парку, а потом је служен помен на његовом спомен гробу на српском православном грбољу Бјелушине.

Свечаном отварању наведене јубиларне манифестације, поред наведних званичника, присуствовали су генерални конзули Р. Хрватске и Р. Турске у Мостару, бројни представници из политичког и културног живота Херцеговачко-неретванског кантона и Града Мостара, начелници општина из источне Херцеговине, свештеници СПЦ из Мостара, као и бројни грађани Мостара. Испред ГК Р. Србије у Мостару, наведеном догађају је присуствовала конзул-жеран Марија Бакоч.