Printer Friendly Version Отворена изложба „Задужбина Неимаревић“ у оквиру манифестације 100. Шантићевих вечери поезије @ 31 October 2019 01:30 PM

У оквиру 100. Шантићевих вечери поезије у Мостару је 16. октобра 2019. године у Галерији краљице Катарине отворена изложба изабраних уметничких дела под називом „Задужбина Неимаревић“ у организацији СПКД „Просвејта“-ГО Мостар, СП КУД „Гусле“ и Хрватски дом „Херцег Стјепан Косача“.

Изложбу је прогласила отвореном конзул-жеран Р. Србије у Мостару М. Бакоч, која је том приликом рекла да је изложбена поставка оживела сећање на поропдицу Неимаревић из Мостара која је свом граду даровала вредну колекцију знаменитих сликара са подручја бивше Југославије, напоменувши да су задужбине стара традиција, једна од најмоћнијих институција кулутре у свету, које обнављају везу између прошлости и савремености. М. Бакоч је навела да је и ова изложба слика из легата породице Неимаревић омогућила да се у Мостару оживи Шантићев дух и очувају вредности за које се и сам песник залагао.

Председница Организационог одбора 100. Шантићевих вечери поезије Сања Бјелица Шаговновић нагласила је да „Просвјета“ и „Гусле“ кроз „Шантићеве вечери поезије“ чувају сећање на лик и дело великог песника, али и на многе друге великане српске културе и знамените људе Мостара. С. Бјелица Шаговновић је подсетила да је Сава Нимаревић, рођен у Мостару 1866. године, да је био истакнути револуционар који је тридесетих година прошлог века нестао у политичким чисткама у ондашњем СССР. У знак сећања на свог оца, Ксенија Неимаревић је завештала родном Мостару колекцију од 63 уметничка дела од 17 истакнутих аутора из антологије модерне југословенске уметности.

Водитељ Галерије Краљице Катарине Далибор Николић је нагласио да је на садашњој изложби изложено двадесетак дела из легата породице Неимаревић, а да је одабир направљен по принципу квалитета, онога што је релевантно из колекције Неимаревић и онога што су сматрали да је публика у Мостару требала да види. Д. Николић је навео да град Мостар може да се подичи због колекције слика коју поседује захваљујући породици Неимаревић.

Легат породице Неимаревић обухвата дела веома значајних сликара са простора бивше Југославије из различитих уметничких епоха. Међу ауторима слика су: Меха Сефић, Недељко Гвозденовић, Мирко Кујачић, Никола Граовац, Александар Јеремић, Градимир Петровић, Божидар Ковачевић, Бранко Филиповић, Златко Прица, Анђелија Лазаревић, Пеђа Милосављевић, Милена Павловић Барили.

На отварању изложбе је присуствовао градоначелник Мостара, представници градских институција, српских удружења, медијских кућа и грађани.