Printer Friendly Version Свечаним пријемом обележено Сретење - Дан државности Србије @ 18 February 2020 02:20 PM

Генерални конзулат Републике Србије у Мостару, 13. фебруара 2020. године, у згради Владичанског двора, свечано је обележио Сретење-Дан државности Србије.

На свечаном пријему присуствовао је велики број званица међу којима:замeник министра Министарства иностраних послова БиХ Ј. Бркић, изасланик одбране Р. Србије у БиХ полицијски аташе Р. Србије у БиХ, представници дипломатског кора из Града Мостара ГК Р. Хрватске, в.д. ГК Р. Турске у Мостару, конзул Конзуларне канцеларије у Дрвару почасни конзули БиХ Италије, Шпаније, министри из Херцеговачко-неретванског кантона и кантона 10, посланици из реда српског народа у Дому народа Парламента Федерације БиХ, начелници општина Невесиње, Љубиње, Дрвар, Источни Мостар, председник Скупштине Града Требиња, висока саветница градоначелника Града Мостара, директор Канцеларије Р. Српске у Мостару, Представник Канцеларије ОЕБС и ОХР у Мостару, ректори два мостарска универзитета, председници Градских одбора политичких партија СНСД, СДС и ХДЗ из Мостара, Привредне коморе БиХ и Мостарског сајма, свештеници Српске православне цркве, академик Матице Хрватске у Мостару, представници Спортског савеза Мостара, директори средњих школа, српских удружења и представници српске заједнице из Мостара.

Свечани пријем је отпочео интонирањем химне БиХ и Р. Србије, након чега је модератор Д. Тубић, најавила обраћање конзула-жерана Марије Бакоч, која је, између осталог навела да је 15. фебруар један од најбитнијих датума у историји савремене Србије, да је на тај дан 1804. године донета одлука о подизању Првог српског устанка, а да је на Сретење 1835. године у Крагујевцу донет и под заклетвом потврђен први Устав Књажевства Србије - Сретењски устав, који је неспорно био један престижан, либералан, модеран устав.

М. Бакоч је између осталог навела да је „Србија земља бурне историје, да се налази на раскршћу путева на којима су се преплитали интереси многих великих сила и да је поред дуге и тешке историје, несаломиви слободарски дух српског народа, успео да очува независност, интегритет и суверенитет своје државе. Почев од стварања средњовековне српске државе до данашњих дана, издвајали су се људи хероји који су својим делима, храброшћу, несебичном жртвом и хуманошћу заслужили вечну захвалност.

М. Бакоч је нагласила да је Србија данас опредељена за поштовање међународног права и начела Повеље Уједињених нација, начела суверене једнакости и неповредивости територијалног интегритета. Навела је да је један од спољнополитичких приоритета регионална срадња и унапређење добросуседских односа.

М. Бакоч је рекла да је Министарство спољних послова Р. Србије протеклих година, поред бројних активности на мултилатералном и билатералном плану, посветило изузетну пажњу у оквиру програма сарадње са Србима у региону, што је реализовано кроз низ пројеката у циљу очувања националног и културног идентитета Срба у региону, као и да је између осталих, посвећена пажња јачању наше конзуларне мреже. У том циљу је отворена и Конзуларна канцеларија Генералног конзулата Републике Србије у Мостару са седиштем у Дрвару.

„Република Србија, Влада Републике Србије, Министарство спољних послова као и Генерални конзулат у Мостару ће и убудуће бити посвећени јачању економске, културне, научне и спортске сарадње Републике Србије и Босне и Херцеговине, у корист свих грађана наше две земље. О томе најбоље сведочи и недавна посета председника Републике Србије господина Александра Вучића и министара Владе Републике Србије Дрвару. У Мостару, Дрвару, као и у бројним другим градовима Република Србија je у претходном периоду улагала у значајне инвестиционе и друге пројекте“.

У културно-уметничком програму наступио је ванредни професор глуме на Факултету драмских уметности у Београду, позоришни и филмски глумац Срђан Карановић. Поред глумца из Београда, у културно-уметничком прогаму је учествовала и етно група „Свети Великомученик Димитрије“ из Невесиња.

Поводом Дана државности Србије, Етно група „Царза“ - Дрвар је Конзуларној канцеларији у Дрвару честитала празник. Том приликом, уручили су шефу Конзуларне канцеларије у Дрвару П. Митићу дечје ликовне радове на којима су дочарали своју љубав према Србији и отпевали неколико народних песама.