Printer Friendly Version Селаковић: Некоме у региону смета економски снажна Србија @ 15 December 2020 11:14 AM

Министар спољних послова Никола Селаковић каже да је неприхватљиво да се говори о рушењу Републике Српске као једног од ентитета БиХ и наводи да Србија сматра да Дејтонски споразум не може да се мења без сагласности сва три конститутивна народа и оба ентитета.

Он је за РТС рекао да је Србија гарант Дејтонског споразума и да поштује територијални интегритет БиХ, али да јој нико не може забранити да воли српски народ који у БиХ живи и да се о њему брине, онако како се и друге државе брину о свом народу. Kаже и да Србија дели са Русијом сличне ставове о Дејтонском споразуму, што је од значаја за стабилност региона.

Селаковић је казао да је Дејтонски споразум комплексан политички војни механизам који је успоставио мир у крвавом ратном сукобу на територији Европе и да, као такав, садржи низ детаља чије промене изазивају ланчане реакције.

Говорећи о текстовима који су се појавили у хрватским медијима, а у којима се, између осталог, наводи да је за регион једино решење сломити кичму Србији, Селаковић каже да је интересантно да у једном дану у суседној Хрватској три утицајна медија објављују три текста против Србије, како каже, ничим изазвани, а у којима нападају политику и стратешко деловање Србије, као и право Србије да води бригу о Србима у Kосовској Митровици, Црној Гори, Републици Српској.

„Ломљење кичме, осовина, то су речи које подсећају на говоре и наративе претходних периода...", казао је Селаковић.

Он наводи да је приступ председника Србије Александра Вучића управо супротан и да он говори да ће Србији бити добро, када свима око ње буде добро, што је и кључ његових спољнополитичких иницијатива у региону.

Министар је рекао да некоме смета то што ће Србија следеће године премашити по БДП суседну Хрватску, што ће се, ако жели, задуживати по три пута мањим каматним стопама него Црна Гора...

„То некоме смета. Економски снажна Србија је фактор стабилности у региону и овом делу Европе", казао је Селаковић.

Он је рекао и да није нормално то што је "некоме постало нормално" да политичког представника српског народа у суседној земљи пореди са нацистичким вођама, наводећи да би реакције међународне заједнице биле другачије да тако нешто о другим народима говори неко из Србије.

Извор: Танјуг