Printer Friendly Version Селаковић: Веома значајни добросуседски односи Србије и БиХ @ 17 March 2021 01:52 PM

17. март 2021. године 

Министар спољних послова Никола Селаковић састао се данас у Сарајеву са министарком иностраних послова БиХ Бисером Турковић.

Том приликом, Селаковић, који је у дводневној званичној посети Босни и Херцеговини, истакао је да су добросуседски односи Србије и БиХ веома значајни и да је сарадња две земље најплоднија на пољу привреде и економије.

 Шеф српске дипломатије истакао је да је наша земља велики спољнотрговински партнер БиХ, али и да је БиХ велики спољнотрговински партнер Србије.

„Више од 1,74 милијарде евра била је наша трговинска размена у претходној ковид години, када је забележен пад, како извоза из Србије, тако извоза из БиХ, али се размена одржала на изузетно високом нивоу“, нагласио је Селаковић.

Такође, министар указује да се економска сарадња Србије и БиХ огледа и кроз инвестиције, које, како је објаснио, сврставају Србију на треће место према државама које су инвестирале у БиХ.

„То су суштински разлози заинтересованости Србије за стабилност, не само у БиХ, већ и у читавом региону“, напоменуо је Селаковић и додао да је економија најчвршћа спона.

Како је објаснио, регион, уколико заузме исту позицију, може да постигне много више на тржишту ЕУ, будући да издељен регион Западног Балкана за ЕУ тржиште од близу пола милијарде људи, не може да представља „апсолутно ништа“, нити наши производи и економије могу да буду конкурентни у тој унији.

Шеф српске дипломатије нагласио је да му је драго што чује да је БиХ заинтересована и да подржава наставак свих регионалних иницијатива, попут „мини шенгена“ и истиче да би било веома значајно да се БиХ у тој иницијативи придружи Србији, Албанији и Северној Македонији, упркос великим и бројним проблемима које „вучемо из прошлости и чијим решавањем се свакако бавимо“.

Селаковић је рекао и да Србија поштује територијални интегритет БиХ, њено устројство власти на основу Дејтонског мировног споразума и да је, као држава која је потписница и гарант тог споразума, заинтересована за стабилност и мир у региону.

„Србија поштује и поштоваће сваки договор који буде постојао на нивоу БиХ између оба ентитета и сва три конститутивна народа - и Федерације и Републике Српске, са којом у складу са Дејтонским мировним споразумом, Србија негује и специјалне односе“, рекао је Селаковић.

Министар истиче да је Србија једнако вољна да развија сарадњу са Републиком Српском, и са Федерацијом, али и са самом БиХ, као и да је његов долазак у Сарајево потврда жеље за интензивирањем нашег политичког дијалога.

Односи Србије и БиХ не одвијају се само на билатералним форматима, указао је министар Селаковић и истакао да се са трилатералног формата Србије, БиХ и Турске остварује договор из Анталије, који подразумева да од маја месеца ове године, у пуном капацитету почне функционисање заједничког трговинског представништва у Истанбулу.

Селаковић каже да је са Турковић разговарао и о питању заједничког улагања у изградњу хидроелектране на реци Дрини и да суштина састанка показује колико су значајни добросуседски односи Србије и БиХ. Министарка иностраних послова БиХ Бисера Турковић истакла је да је Босна и Херцеговина опредељена за јачање добросуседских односа и да се заједно ради на повезивању целог региона.

„То је интерес и Србије и БиХ, као и целог региона, а данашњи састанак показује опредељеност за унапређење односа“, рекла је Турковић.

Она је поздравила одлуку Србије да да сагласност за отварање конзулата БиХ у Новом Пазару и оценила да је то још један корак ка добросуседској сарадњи.

Такође, Турковић је захвалила на помоћи Србији у борби против вируса корона и подсетила да је и БиХ у складу са својим могућностима помогла Србији у Новом Пазару када је то било најпотребније.