Printer Friendly Version Selaković: Veoma značajni dobrosusedski odnosi Srbije i BiH @ 17 March 2021 02:11 PM

17. mart 2021.godina

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se danas u Sarajevu sa ministarkom inostranih poslova BiH Biserom Turković.

Tom prilikom, Selaković, koji je u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Bosni i Hercegovini, istakao je da su dobrosusedski odnosi Srbije i BiH veoma značajni i da je saradnja dve zemlje najplodnija na polju privrede i ekonomije.

Šef srpske diplomatije istakao je da je naša zemlja veliki spoljnotrgovinski partner BiH, ali i da je BiH veliki spoljnotrgovinski partner Srbije.

„Više od 1,74 milijarde evra bila je naša trgovinska razmena u prethodnoj kovid godini, kada je zabeležen pad, kako izvoza iz Srbije, tako izvoza iz BiH, ali se razmena održala na izuzetno visokom nivou“, naglasio je Selaković.

Takođe, ministar ukazuje da se ekonomska saradnja Srbije i BiH ogleda i kroz investicije, koje, kako je objasnio, svrstavaju Srbiju na treće mesto prema državama koje su investirale u BiH.

„To su suštinski razlozi zainteresovanosti Srbije za stabilnost, ne samo u BiH, već i u čitavom regionu“, napomenuo je Selaković i dodao da je ekonomija najčvršća spona.

Kako je objasnio, region, ukoliko zauzme istu poziciju, može da postigne mnogo više na tržištu EU, budući da izdeljen region Zapadnog Balkana za EU tržište od blizu pola milijarde ljudi, ne može da predstavlja „apsolutno ništa“, niti naši proizvodi i ekonomije mogu da budu konkurentni u toj uniji.

Šef srpske diplomatije naglasio je da mu je drago što čuje da je BiH zainteresovana i da podržava nastavak svih regionalnih inicijativa, poput „mini šengena“ i ističe da bi bilo veoma značajno da se BiH u toj inicijativi pridruži Srbiji, Albaniji i Severnoj Makedoniji, uprkos velikim i brojnim problemima koje „vučemo iz prošlosti i čijim rešavanjem se svakako bavimo“.

Selaković je rekao i da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, njeno ustrojstvo vlasti na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma i da je, kao država koja je potpisnica i garant tog sporazuma, zainteresovana za stabilnost i mir u regionu.

„Srbija poštuje i poštovaće svaki dogovor koji bude postojao na nivou BiH između oba entiteta i sva tri konstitutivna naroda - i Federacije i Republike Srpske, sa kojom u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, Srbija neguje i specijalne odnose“, rekao je Selaković.

Ministar ističe da je Srbija jednako voljna da razvija saradnju sa Republikom Srpskom, i sa Federacijom, ali i sa samom BiH, kao i da je njegov dolazak u Sarajevo potvrda želje za intenziviranjem našeg političkog dijaloga.

Odnosi Srbije i BiH ne odvijaju se samo na bilateralnim formatima, ukazao je ministar Selaković i istakao da se sa trilateralnog formata Srbije, BiH i Turske ostvaruje dogovor iz Antalije, koji podrazumeva da od maja meseca ove godine, u punom kapacitetu počne funkcionisanje zajedničkog trgovinskog predstavništva u Istanbulu.

Selaković kaže da je sa Turković razgovarao i o pitanju zajedničkog ulaganja u izgradnju hidroelektrane na reci Drini i da suština sastanka pokazuje koliko su značajni dobrosusedski odnosi Srbije i BiH.

Ministarka inostranih poslova BiH Bisera Turković istakla je da je Bosna i Hercegovina opredeljena za jačanje dobrosusedskih odnosa i da se zajedno radi na povezivanju celog regiona.

„To je interes i Srbije i BiH, kao i celog regiona, a današnji sastanak pokazuje opredeljenost za unapređenje odnosa“, rekla je Turković.

Ona je pozdravila odluku Srbije da da saglasnost za otvaranje konzulata BiH u Novom Pazaru i ocenila da je to još jedan korak ka dobrosusedskoj saradnji.

Takođe, Turković je zahvalila na pomoći Srbiji u borbi protiv virusa korona i podsetila da je i BiH u skladu sa svojim mogućnostima pomogla Srbiji u Novom Pazaru kada je to bilo najpotrebnije.