Printer Friendly Version Селаковић и Тегелтија о билатералној сарадњи Србије и БиХ @ 17 March 2021 02:22 PM

17. март 2021.

  Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас у Сарајеву са председавајућим Савета министара Босне и Херцеговине Зораном Тегелтијом, са којим је разговарао о билатералној сарадњи две државе.

На састанку је исказана спремност за унапређење и интензивирање политичког дијалога.

Саговорници су се сагласили да су економски односи Србије и БиХ веома добри, али да има простора за унапређење сарадње и заједничког наступа на трећим тржиштима.

Србија и БиХ су, како је констатовано на састанку, једна другој међу најзначајнијим економским партнерима.

Министар Селаковић је истакао да су заједнички инфраструктурни пројекти важни за развој сарадње и повезивања две државе и свих њихових грађана, а као приоритет је издвојио аутопут који ће повезивати Београд и Сарајево.

Према његовим речима, имајући у виду и ситуацију током борбе против вируса корона и процеса вакцинације, и иницијатива „мини шенген“ добија посебно на значају, с обзиром на велике потенцијалне бенефите за све државе на западном Балкану и уштеде на царинским и граничним процедурама.

Селаковић је нагласио да БиХ има отворен позив да размотри прикључивање иницијативи „мини шенген“, која, како је подсетио, за циљ има олакшавање кретања људи, робе, услуга и капитала у региону.

Министар Селаковић и Тегелтија разговорали су и о сарадњи у борби против пандемије вируса корона, а председавајући Савета министара БиХ упутио је честитке Србији на успешном процесу вакцинације и захвалност на подршци и помоћи свим грађанима БиХ током пандемије.

Шеф српске дипломатије захвалио је на принципијелном ставу БиХ по питању поштовања територијалног интегритета и суверенитета Србије и захтева Приштине за пријем у чланство међународних организација.

Србија је, према његовим речима, суштински заинтересована за стабилност БиХ и као гарант Дејтонског споразума подржава сваки договор који постигну два ентитета и три конститутивна народа.