Printer Friendly Version Selaković i Tegeltija o bilateralnoj saradnji Srbije i BiH @ 17 March 2021 02:32 PM

17. mart 2021. godine 

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Sarajevu sa predsedavajućim Saveta ministara Bosne i Hercegovine Zoranom Tegeltijom, sa kojim je razgovarao o bilateralnoj saradnji dve države.

Na sastanku je iskazana spremnost za unapređenje i intenziviranje političkog dijaloga.

Sagovornici su se saglasili da su ekonomski odnosi Srbije i BiH veoma dobri, ali da ima prostora za unapređenje saradnje i zajedničkog nastupa na trećim tržiшtima.

Srbija i BiH su, kako je konstatovano na sastanku, jedna drugoj među najznačajnijim ekonomskim partnerima.

Ministar Selaković je istakao da su zajednički infrastrukturni projekti važni za razvoj saradnje i povezivanja dve države i svih njihovih građana, a kao prioritet je izdvojio autoput koji će povezivati Beograd i Sarajevo.

Prema njegovim rečima, imajući u vidu i situaciju tokom borbe protiv virusa korona i procesa vakcinacije, i inicijativa „mini шengen“ dobija posebno na značaju, s obzirom na velike potencijalne benefite za sve države na zapadnom Balkanu i uшtede na carinskim i graničnim procedurama.

Selaković je naglasio da BiH ima otvoren poziv da razmotri priključivanje inicijativi „mini шengen“, koja, kako je podsetio, za cilj ima olakшavanje kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala u regionu.

Ministar Selaković i Tegeltija razgovorali su i o saradnji u borbi protiv pandemije virusa korona, a predsedavajući Saveta ministara BiH uputio je čestitke Srbiji na uspeшnom procesu vakcinacije i zahvalnost na podrшci i pomoći svim građanima BiH tokom pandemije.

Šef srpske diplomatije zahvalio je na principijelnom stavu BiH po pitanju poшtovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i zahteva Priшtine za prijem u članstvo međunarodnih organizacija.

Srbija je, prema njegovim rečima, suшtinski zainteresovana za stabilnost BiH i kao garant Dejtonskog sporazuma podržava svaki dogovor koji postignu dva entiteta i tri konstitutivna naroda.