Printer Friendly Version Селаковић: Србија са Српском гаји посебне односе @ 18 March 2021 09:00 AM

17. март 2021. године

Селаковић: Србија са Српском гаји посебне односе Министар спољних послова Никола Селаковић састао се данас у Источном Сарајеву са председницом Републике Српске Жељком Цвијановић.

Том приликом, шеф српске дипломатије истакао је да је Република Србија суштински заинтересована за стабилан и миран регион, јер је управо у периоду мира и стабилности своју делатност усмерила приоритетно на економски развој и добар однос, који за циљ треба да има успостављање што тешње економске сарадње читавог региона.

Селаковић је рекао да Србија, као гарант и једна од потписница Дејтонског споразума уважава и поштује државу БиХ и њен територијални интегритет, али и да Србија има Споразум о специјалним и паралеленим везама и односима са Републиком Српском, као српским ентитетом у оквиру БиХ и да са српским народом у Српској, али и у деловима Федерације БиХ гаји посебне односе.

„Уз једну мудру државну политику, коју је како са позиције председника Владе, тако и данас са позиције председника Републике, промовисао и спроводи Александар Вучић, имајући озбиљне сараднике и саговорнике овде и у српском члану Председништва БиХ Додику и у председници Српске госпођи Цвијановић, усмерили смо делатност Србије приоритетно на наш економски развој, у реформе које су нас довеле у прилику да имамо значајно нижи јавни дуг, нижу незапосленост и значајно већу просечну зараду, али да будемо и као Србија првак по нивоу директних страних инвестиција, чак и у години пандемије, да промовишемо управо то - једну позитивну, добру агенду, добар однос‟, рекао је Селаковић.

Министар истиче да ће Србија наставити тако одговорно да се понаша према целом региону и у будућности, да уважава и поштује све своје суседе и жели нормалну и принципијелну сарадњу са свима, али и да српски народ као свој, воли где год он живео.

„На исти начин поштујемо БиХ, али Републику Српску волимо и наставићемо и даље на овакав начин да сарађујемо са Српском и са српским народом у оним општинама Федерације БиХ где већински живи. До недавно, он је био ослоњен само на Српску, а од недавно је ослоњен и на Српску и на Србију и на тај начин показујемо колико заједничким снагама, напорима и енергијом можемо да постигнемо много, много више‟, рекао је Селаковић.

Говорећи о заједничким инвестиционим пројектима Србије и Српске, министар је изразио наду да ће у овој години напокон моћи да се иде из Љубовије у Братунац преко новог моста „Братољуб‟, да се прелази граница преко јединственог граничног прелаза, али, како је истакао, потребно је кренути и у наредну фазу, односно реализацију заједничких привредних зона.

Како је објаснио, управо таква зона планирана је да буде код моста „Братољуб‟ и то су пројекти, истакао је министар, који ће допринети озбиљнијем економском развоју крајева Србије и Српске, који су до сада били потпуно запостављени, запуштени и неразвијени.

Министар је указао да постоји много поља сарадње, првенствено у складу са самим Споразумом о специјалним и паралелним везама Србије и Српске, а и складу са оним споразумима од којих Србија и читава БиХ имају озбиљне користи и бенефите.

„Они који иду преко Бијељине ка Београду већ могу да виде и прве обрисе моста у настајању на Сремској Рачи, уверен сам да ћемо ускоро бити у прилици да видимо и саму трасу ауто-пута који се ради, али и да кажем да током ове године, фактички до средине децембра, до Светог Николе, очекујемо да видимо у Србији готову деоницу ауто-пута који сад иде од Београда до Прељине, односно до Чачка, да буде продужен до Пожеге и самим тим буде ближи и нашој западној граници, Ужицу, Котроману, Вишеграду и оној траси будућег ауто-пута који ће са те стране водити ка Сарајеву‟, рекао је шеф српске дипломатије.

Селаковић је указао да је са председницом Цвијановић разговарао и о заједничкој сарадњи на пољу јачања српске дијаспоре и да је Србија заинтересована да штити културни идентитет и традицију свуда где живе њени сународници, људи српског идентитета и свести, ван Србије и ван простора бивше Југославије, пружајући низ могућности њима, њиховој деци и породицама.

Такође, указао је министар, Србија пружа и подршку Српској православној цркви, која ради на истом задатку, на коме ће се заједнички радити у будућности.

Министар Селаковић изразио је задовољство што је састао са председницом Српске у административном центру у Источном Сарајеву, у коме је први пут и пожелео да сваки следећи сусрет не буде посвећен само плановима за будућност, већ да претходи део састанка о реализованом, како би људи још више веровали да је све што се прича и ради заиста засновано на реалним основама и да има озбиљну перспективу.

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је захвална Србији на свој подршци коју је дала Републици Српској у претходним годинама, што је, како је навела, подразумевало велике донације које су оставиле траг у свакој општини и посебно нагласила драгоцену помоћ у донацији вакцина у тешком периоду ковид кризе.

„У наредном периоду, гледаћемо да на који начин најбоље да остваримо пројекте од значаја за наше грађане. Захвалност министру Селаковићу који је дошао, имали смо врло конструктиван и успешан састанак. Министар има врло избалансиран однос према свима који живе у БиХ, као и према њиховим потребама. Он је у Републици Српској увек радо виђен гост, тако је било, тако ће и остати‟, рекла је Цвијановић.