Printer Friendly Version Селаковић: Српска православна црква је стуб опстанка српског народа @ 18 March 2021 09:33 AM

17. март 2021. године

 Министар спољних послова Никола Селаковић посетио је у Сарајеву митрополита дабробосанског Хризостома, са којим је разговарао о положају српског православног народа.

Шеф српске дипломатије истакао је да је Српска православна црква била стуб опстанка српског народа кроз векове, да је постојала и када није постојала српска држава и да је очувала националну свест и веру међу људима.

„И данас међу малобројним Србима овде у Федералном делу Сарајева, али и у Источном Сарајеву, Фочи, на Романији, Сокоцу, Палама и у другим крајевима, високопреосвећени митрополит служи Богу и роду и опстаје, а нама као званичницима Републике Србије, мени као министру спољних послова државе чија је брига о Србима ван Србије, задовољство је да могу да га сваки пут видим и саслушам, како да помогнемо, да побољшамо положај нашег српског православног народа, али и наше цркве‟, рекао је министар.

Како је додао, уверен је да ће се у будућности деловати више на том плану, али и да у митрополији дабробосанској постоје проблеми који трају деценијама и који се не могу решити за један дан.

„Али кад наступамо здруженим снагама, када се заједно за нешто боримо, много је већа шанса да у томе и успемо‟, рекао је Селаковић и захвалио митрополиту на дивном гостопримству.

Такође, министар је захвалио митрополиту Хризостому што се бори да, како је указао, древна дабробосанска митрополија, основана међу првима у оквиру Српске православне цркве, и дан - данас опстаје на тим просторима, како на територији Федерације, тако и на територији Републике Српске.

Митрополит Хризостом рекао је да је са шефом српске дипломатије разменио идеје и размишљања о положају Срба у Сарајеву и у целој митрополији.

„Драго ми је да можемо у нашој митрополији поздравити министра спољних послова, захвалити му за све оно што чини за српски народ, цркву, пре свега за Србију, али и за добре односе које треба да развијамо као Србија и БиХ, да буде добро и српском, бошњачком и хрватском народу‟, рекао је митрополит.

Он је поздравио посету министра и указао да је Селаковић пореклом из те митрополије.

„Ово је и његова кућа, као што је и моја. Сви који су некада припадали митрополији дабробосанској увек су деца ове куће. Мени је драго да сте данас овде код нас и да сте нас почаствовали својим доласком, хвала вам и желим да се срећно и пријатно осећате‟, рекао је митрополит Хризостом.

Након састанка са митрополитом, министар Селаковић посетио је Стару цркву Светих архангела Михаила и Гаврила у Сарајеву, која по предању и археолошким подацима потиче из средњег века.

Том приликом, министар је у књизи утисака записао:

„Сведочећи дуго трајање Хришћанске православне српске духовности, времена славна и времена страдална, стоји као Крст Господњи и привлачи оне који у молитви налазе спас, наша стара српска црква на Башчаршији показујући свима и свакоме неуништивост наше вере, нашег духа и рода‟.