Printer Friendly Version Селаковић са члановима Председништва БиХ о интензивирању билатералне сарадње @ 18 March 2021 02:26 PM

18. март 2021. године

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас у Сарајеву са члановима Председништва Босне и Херцеговине.

На састанку је констатовано да је претходних неколико година обележено побољшање односа две државе, а чланови Председништва БиХ изразили су захвалност Србији и председнику Александру Вучићу на солидарности у борби против пандемије и донираним вакцинама против вируса корона.

Саговорници су истакли важност интензивирања билатералних односа и решавања отворених питања искреним директним дијалогом, без учешћа трећих страна.

Министар Селаковић је поручио да је Србија заинтересована за очување мира и стабилности у региону, нарочито у БиХ, те да се залаже за очување интегритета БиХ, као и Дејтонског мировног споразума, који подразумева постојање два ентитета и три конститутивна народа.

Селаковић је додао да је Србија захвална БиХ на принципијелном и јасном ставу о непризнавању једнострано проглашене независности тзв. Косова и подршци Србији у међународним организацијама по питању захтева Приштине за чланство.

На састанку је истакнута важност јачања економске сарадње, која, како је констатовано, може да доведе до релаксирања политичке атмосфере у региону, и у том контексту иницијатива „мини шенген“ оцењена је као добра идеја и пут ка повезивању земаља и народа на Западном Балкану, те слободном протоку људи, робе, услуга и капитала, и заједничком наступу на трећим тржиштима.

Саговорници су подржали иницијативу председника Вучића за одржавање економског форума Србије и БиХ у Београду.

На састанку се разговарало и о важности реализације инфраструктурних пројеката, а као приоритет је издвојен ауто-пут Београд-Сарајево, а у наредном периоду и разматрање реконструкције железничких веза.