Printer Friendly Version Selaković: Srbija pomaže fiskalnu konsolidaciju opštine Drvar @ 19 March 2021 10:02 AM

18. mart 2021. 

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se danas u Drvaru sa načelnicima opština Glamoč, Bosansko Grahovo, Drvar i Istočni Drvar, kao i sa predsednikom Skupštine Opštine Bosanski Petrovac, sa kojima je razgovarao o rešavanju kapitalnih, ali i svakodnevnih problema građana.

Tom prilikom, šef srpske diplomatije istakao je da će Republika Srbija pomoći budžetsku, odnosno fiskalnu konsolidaciju opštine Drvar sa 530.000 evra i da će taj novac namenski biti utrošen.

„To je jedna lepa vest, naročito za ljude koji žive u Drvaru. Na taj način još jednom pokazujemo da danas, kada ekonomski jača Srbija ima i zarađuje više, spremna je da podeli sa onima kojima je to najpotrebnije, a naročito sa pripadnicima našeg, srpskog naroda, na onim teritorijama gde žive teško, gde nije jednostavno opstati i gde se svaka pomoć i te kako ceni, ali i te kako vidi kada stigne‟, rekao je ministar i istakao da će Srbija nastaviti da pomaže svoj narod.

Selaković je ukazao da je naša zemlja u situaciji da pomogne zahvaljujući ozbiljnim i teškim merama štednje i fiskalne konsolidacije koje je počela da sprovodi od 2014. kada je predsednik Vučić došao na mesto predsednika Vlade, a nastavila da radi i od 2017, kada je došao na čelo Republike kao predsednik i da je Srbija naročito u prethodne tri godine došla u priliku da ozbiljnije pomaže srpskim povratničkim opštinama.

Ministar je objasnio da se ta pomoć ticala, sa jedne strane finansiranja kapitalnih projekata, da je Srbija učestvovala u sufinansiranju ili potpunom finansiranju različitih projekata poput obnova škola, domova kultura, ambulanti, kao i izgradnji vrtića i bolnica. Kao što je Srbija to učinila za gotovo svaku opštinu u Republici Srpskoj, istakao je ministar, na isti takav način trudila se to da radi i u većinskim srpskim opštinama u Federaciji BiH.

Ministar Selaković naglasio je i da je bilo reči o povezivanju Istočnog Drvara i Drvara izgradnjom ozbiljnog asfaltnog puta koji nedostaje velikom broju ljudi koji cirkulišu između te dve opštine, koje su nekada bile deo jedinstvene opštine Drvar.

„Danas sam imao priliku da čujem pozdrave i izraze zahvalnosti prema predsedniku Vučiću i Srbiji na onom što je do sada urađeno. Primera radi, u Bosanskom Grahovu, sređena je OŠ 'Gavrilo Princip'. Ušlo se u ozbiljnu rekonstrukciju Doma kulture u centru grada koji je u ruševinama već četvrt veka - 25 godina. U planu je i izgradnja spomen-doma u rodnom mestu Gavrila Principa, u Obljaju‟, rekao je Selaković i dodao da je u Glamoču završena rekonstrukcija Doma kulture, kao i gradska javna rasveta i da će se nastaviti sa investiranjem u izradnju jedne sportske dvorane, koja će omogućiti ponovno održavanje visinskih sportskih priprema, kao što je to bilo moguće pre tridesetak godina.

Takođe, ministar je ukazao da se govorilo i o konkretnoj pomoći koja bi bila usmerena ljudima koji se bave poljoprivredom na području opštine Bosanski Petrovac, kao i o obnovi škola i školske infrastrukture na teritoriji te velike zapadno-bosanske opštine.

Selaković kaže i da je poraslo interesovanje za konkretnim investicijama, poput otvaranja pogona kompanije „Jumko‟ koji su otvorili predsednici Vučić i Dodik i da je bilo konkretnih predloga drugih opština, u kojima se smatra da bi Republika Srbija mogla da pomogne.

Krajem meseca, ukazao je Selaković, planirano je održavanje zajedničkog sastanka predstavnika Srbije i Srpske sa predstavnicima privrednih komora. Ministar ističe da će na tom sastanku, koji će se održati u Drvaru, biti reči o konkretnim intervencijama kada je u pitanju privredni razvoj tih opština i da će se sagledati sve mogućnosti kako Srbija i Srpska združenim snagama, sa svojim privrednim komorama, mogu da pomognu Srbima povratnicima da ostanu i opstanu.

„Nastavićemo to da radimo i uveren sam da ćete ubuduće ovde moći da vidite značajno češće i direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i da ćemo kroz konkretne projekte na planu predškolskog, školskog obrazovanja, ali i kulturnih delatnosti, moći da, kao Uprava za dijasporu Ministarstva spoljnih poslova značajno konkretnije i više pomažemo, nego što je to do sada bio slučaj‟, istakao je ministar.

Načelnica opštine Drvar Dušica Runić istakla je da će pomoć Republike Srbije od 530.000 evra obezbediti finansiranje javne ustanove dečjeg vrtića „Majka hrabrost‟, osnovanog od strane opštine.

„Dogovoreno je da Srbija nastavi da pomaže opštinu Drvar. Ovoga puta se ne radi o konkretnim infrastrukturnim projektima, već o konsolidaciji budžeta opštine Drvar, na koji je naslonjen veliki broj javnih ustanova i vrtića. Plate za javnu ustanovu dečiji vrtić 'Majka hrabrost' sada će se obezbediti od pomoći Republike Srbije‟, rekla je Runić.

Selaković odao poštu žrtvama otadžbinskog rata 1991-1995.

Posetom Drvaru, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković završio je zvaničnu dvodnevnu posetu Bosni i Hercegovini.

Nakon sastanka sa načelnicima opština Drvar, Glamoč, Bosansko Grahovo i Istočni Drvar i predsednikom Skupštine opštine Bosanski Petrovac, ministar Selaković obišao je Spomen obeležje poginulima u odbrambeno - otadžbinskom ratu 1991. - 1995. godine.

Na Spomen obeležje u obliku pravoslavnog krsta, na kojem su ispisana imena 300 stradalih boraca i civilnih žrtava rata opštine Drvar, Selaković je položio venac i na taj način odao poštu žrtvama otadžbinskog rata

. U Drvaru, šef srpske diplomatije je obišao i rekonstruisane prostorije Hitne službe Doma zdravlja za šta je Vlada Srbije obezbedila oko 230.000 evra.

U Hitnoj službi rekonstruisan je prostor i sistem za grejanje, nabavljena je i kompletna oprema za hitnu pomoć, a urađena je i digitalizacija RTG aparata.

Prvog dana posete Bosni i Hercegovini, Selaković se sastao sa svojom bosanskohercegovačkom koleginicom Biserom Turković, predsedavajućim Savetom ministra BiH Zoranom Tegeltijom, generalnom sekretarkom RCC Majlindom Bregu, predsednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović.

On je juče u Sarajevu obišao Staru pravoslavnu crkvu i sastao se sa mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom, dok je jutros posetio srpsko groblje u tom gradu i položio venac ispred Kapele „Vidovdanski heroji“ u kojoj su sahranjeni i posmrtni ostaci Gavrila Principa.

Drugog dana posete, Selaković se sastao i sa članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine - Miloradom Dodikom, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem.

Izvor: Tanjug