Printer Friendly Version Srbija izdvaja značajna sredstva za projekte u Republici Srpskoj @ 18 May 2021 08:35 AM

17. maj 2021. godine 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Istočnom Sarajevu, nakon sednice vlada Srbije i Republike Srpske, da će naša zemlja, u narednih nekoliko godina, investirati 787 miliona evra u Republiku Srpsku.

Brnabić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem, istakla da se u ovom trenutku pokreće izgradnja Hidroelektrane Buk Bijela, auto-puta Beograd–Sarajevo, deonice Rača–Bijeljina, i aerodroma Trebinje

Svi ti projekti će biti pokrenuti – što sada, što tokom prvog kvartala 2022. godine, i kroz njih Srbija u RS ulaže oko 500 miliona evra, u šta je uključena i posebna podrška naše zemlje za četiri opštine – Nevesinje, Drvar, Dubica i Kostajnica, koja iznosi između 10 i 12 miliona evra, naglasila je ona.

Prema njenim rečima, ako se uključe i ostale dve hidroelektrane Foča i Paunci, u okviru većeg projekta HE Gornja Drina, onda je to ukupna investicija Srbije od 787 miliona evra u narednih nekoliko godina.

Ona je podsetila na to da je Srbija donirala i za različite projekte u prosveti, zdravstvu, životnoj sredini, infrastrukturi u lokalnim sredinama u Republici Srpskoj.

Od 2014. godine do danas vrednost donacija je preko 82 miliona evra i sa time će se nastaviti, istakla je predsednica Vlade i dodala da to sve zajedno iznosi preko milijardu evra koje Srbija kroz investicije i u manjoj meri donacije ulaže u projekte u RS.

Ona je čestitala Republici Srpskoj izlazak na berzu i na odličnim rezultatima u oblasti privrednog rasta.

Premijerka je, na pitanje novinara zašto se o projektu hidroelektrana nije razgovaralo sa centralnim vlastima BiH u Sarajevu, objasnila da je Srbija u projektu izgradnje Hidroelektrane „Buk Bijela” nastupila kao strani investitor i sve uradila kako bi investicija bila pravno zaštićena.

Ona je podsetila na to da je u poslednjih 20 godina na teritoriji BiH izdato oko 280 različitih koncesija, navodeći da su to činili ili entiteti ili kantoni.

Ni u jednoj od ovih koncesija nije postojao nijedan problem, rekla je Brnabić i dodala da, ukoliko bi se ispostavilo da je investicija iz Srbije problematična onda bi i sve prethodne bile problematične, što bi dovelo do pravne nesigurnosti.

Višković je odbacio primedbe iz BiH da se hiodroelektrane grade „iza leđa“ zvaničnog Sarajeva.

To nije nadležnost državnog nivoa. Granica između Srbije, Crne Gore i BiH nije Drina u Brodu na Drini, nego je to isključivo teritorija RS, i koncesije na tom prostoru su isključivo u nadležnosti Komisije za koncesije RS. Iz te činjenice apsolutno Vlada Srbije nije imala potrebu da razgovara ni sa kim drugim osim s Vladom RS, objasnio je on.

Višković je ocenio da su prethodnih 10 godina saradnje vlada Srbije i Republike Srpske dovele do značajnih infrastrukturnih projekata, čija će vrednost u narednom periodu biti veća od 1,6 milijardi maraka.

Danas ćemo položiti kamen temeljac za tri hidroelektrane – Buk Bijela, Foča i Paunci, čija je vrednost preko 1,1 milijarda maraka. Razgovarali smo i o tome da vrlo brzo krenemo u izgradnju auto-puta Sremska Rača–Bijeljina, što Srbija pomaže sa 100 miliona evra, najavio je on.

Prema njegovim rečima, projekat izgradnje aerodroma u Trebinju, što je takođe investicija od 100 miliona evra, od velikog je značaja jer treba da omogući u narednim godinama da Hercegovina ima puno brži razvoj.

On je naveo da će Srbija i RS zajednički graditi i spomen-kompleks Gradina–Jasenovac, ali i sprovoditi zajedničke projekte u oblasti obrazovanja, da nastavni planovi i udžbenici iz nacionalne grupe predmeta budu identični i da se obrazovni sistem približi što je moguće više.

Višković je izrazio očekivanje da će se uskoro i most „Bratoljub“ u Bratuncu konačno staviti u funkciju, podsetivši na to da je Srbija iz svojih sredstava pre dve godine izgradila most, ali, nažalost, institucije BiH treba da završe granični prelaz, a građani na to čekaju više od dve godine.

Nadam se da će do kraja juna to biti završeno i da se u julu ili avgustu okupimo i most i granični prelaz stavimo u upotrebu, rekao je premijer RS.

Višković je naglasio da će u narednom periodu Republika Srpska sa Srbijom sprovesti još mnogo projekata, od izgradnje „pametnih gradova“ do određenih projekata u oblasti zdravstva.