Printer Friendly Version Камен темељац за „Бук-Бијелу“ нови почетак у односима Србије и РС @ 18 May 2021 08:42 AM

17. мај 2021. године 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је данас у Фочи, приликом полагања камена темељца за изградњу хидроцентрале „Бук Бијела“, да је овај догађај нови почетак у односима Србије и Републике Српске, али и целог региона.

Брнабић је оценила да је „Бук Бијела“' само један елемент у мозаику наших односа и пројекат који отвара много других врата.

У питању је стратешки пројекат који нам даје енергију и храброст да снивамо и много веће снове. Ово је нови почетак у односима Србије и Српске, али и целог региона. Да покажемо како се ради у интересу будућих генерација које ће користити ову хидроелектрану, који неће познавати границе за људе, капитал и пројекте, које ће остати овде да живе, рекла је Брнабић.

Она је истакла да се однос Србије према Републици Српској променио са Владом на чијем је челу био Александар Вучић, са жељом да будемо присутнији, да имамо заједничке пројекте и визију повезаних региона који имају бољу будућност.

Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да пројекат „Бук-Бијела“ доживљава као најзначајнији за Србију и РС.

Чекали смо више од 60 година да почнемо реализацију и поносни смо на то што га радимо заједно са Србијом и што ћемо на понос грађана обе државе пројекат завршити за четири године. Ово је пројекат који значи живот, повезивање, опстанак и просперитет, рекао је Вишковић.

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је да је план да ХЕ буде готова за четири године и да то није једини пројекат који ће Србије и РС заједнички реализовати

. Желимо да покажемо да је регионално повезивање добро због свих грађанки и грађана целог региона. Дрина је река која нас спаја и да нас никад више не раздваја. Ово је историјски дан, јер се деценијама говорило о „Бук Бијелој“, рекла је Михајловић.

Она је истакла да ће та хидроелектрана бити завршена пре рока, чиме ће се показати шта значе заједнички рад и ефикасност.

Дубоко верујем у то да ово неће бити једина хидроелектрана коју ћемо заједно радити, поручила је потпредседница Владе.

Министар енергетике и рударства у Влади РС Петар Ђокић рекао је да на овај догађај Република Српска и становници Фоче већ дуго чекају и да РС овим пројектом отвара ново поглавље живота, рада и сарадње са Србијом и компанијама са обе стране границе, чиме ће се допринети економском расту и развоју Србије и РС.

Извор: www.srbija.gov.rs

Фото: www.srbija.gov.rs