Printer Friendly Version Селаковић: Сарадња и добросуседски односи општи су интерес читавог региона @ 17 June 2021 02:37 PM

17. јун 2021. 

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић учествовао је данас у Анталији на Састанку министара иностраних послова учесницa Процеса сарадње у југоисточној Европи.

Селаковић је подвукао да је кључни спољнополитички и стратешки циљ наше земље остваривање пуноправног чланства у Европској унији.

„Надам се да ће Европска унија наставити да подржава процес интеграције учесница ПСуЈИЕ у ЕУ, што ће, уверен сам, донети трајну стабилност и просперитет региону и помоћи консолидацију и развој Европе у целини“, рекао је Селаковић.

Министар је указао да мир и стабилност немају алтернативе и представљају звезду водиљу на путу нашег региона ка Европској унији. Такође, посебно је нагласио да је Београд одлучан да дијалогом и у доброј вери решава сва отворена питања – као одговоран и предвидив партнер, и у складу са принципима међународног права.

„Морамо се побринути да се оно о чему се постигне договор касније поштује и испуњава на терену, јер се наши договори тичу првенствено добробити наших народа, али говоре и о томе ко смо и какву будућност желимо“, рекао је шеф српске дипломатије.

Селаковић је поручио да Србија пуну пажњу посвећује унапређењу регионалне сарадње и добросуседских односа, истакавши да се снажењем економских веза унутар региона доприноси и релаксирању постојећих политичких односа.

„Обавезали смо се учешћем у различитим форматима да ћемо спровести потребне реформе и промовисати регионалну сарадњу у бројним областима, међу којима бих као посебно важне и у општем интересу читавог региона издвојио - заједничке инфраструктурне пројекте у транспортном и енергетском сектору“, рекао је Селаковић.

Као конкретне позитивне резултате регионалне сарадње, министар је издвојио Централноевропски уговор о слободној трговини (CEFTA), Фонд за западни Балкан, Регионалну канцеларију за сарадњу младих, Транспортну заједницу у југоисточној Европи, Коморски инвестициони форум западног Балкана, те закључивање „Споразума о снижавању цена роминга у региону ЗБ“.

Селаковић је посебно похвално говорио о успостављању „Зелених коридора“ у нашем региону током пандемије вируса корона, и указао да је сада потребно омогућити њихово проширивање и на граничне прелазе са суседним државама чланицама ЕУ.

Министар је рекао и да Србија поздравља Акциони план за Заједничко регионално тржиште и додао да је тај документ у значајној мери заснован на конкретним предлозима проистеклим из иницијативе коју је председник Србије Александар Вучић покренуо у сарадњи са премијерима Албаније и Северне Македоније.

Такође, Селаковић је истакао да је Србија своје опредељење за унапређење регионалне сарадње демонстрирала са суседима у региону - слањем пошиљки вакцина и омогућавањем вакцинације у Србији.

„Србија је у регион до сада послала 120.000 вакцина и на својој територији вакцинисала око 65.000 грађана земаља из региона, што значи да смо укупно обезбедили око 200.000 вакцина за своје суседе“, казао је министар.

У свом излагању, шеф српске дипломатије се осврнуо и на значај Регионалног савета за сарадњу који као стожерна регионална иницијатива даје конкретне резултате и доприноси остваривању економског напретка и продубљивању сарадње и рекао да очекује да ће имплементација Стратегије 2030 за југоисточну Европу када буде усвојена пружити користи нашем региону.

Селаковић је честитао Турској на успешном председавању и пожелео наредној председавајућој Грчкој пуно успеха.