Printer Friendly Version Наставак европских интеграција уз сарадњу земаља региона @ 5 July 2021 08:42 AM

02. јул 2021. године 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је данас да регион западног Балкана треба да настави са европским интеграцијама, али и да фокус треба да стави на сарадњу која може да побољша квалитет живота грађана.

Брнабић је на Преспа форуму у Охриду навела да је данашње укидање роминга једна од конкретних ствари од којих грађани имају користи, указавши на то да треба имати на уму и тешка политичка питања, као што је дијалог између Београда и Приштине, али да има и толико других ствари које могу да се ураде за грађане.

То дугујемо будућим генерацијама, поручила је премијерка и додала да наставак свађе у региону никоме не доноси добро.

Она је на панелу, чија је тема била синергија Европске уније и САД, поновила да је Србија земља која је опредељена за европске, али не и атлантске интеграције, додавши да се у томе разликује од осталих земаља, осим Босне и Херцеговине.

Ми желимо да уђемо у ЕУ, али не у НАТО. Ми смо војно неутрална држава која има сјајне билатералне односе са САД у свим областима, нагласила је Брнабић.

Премијерка се осврнула и на констатацију албанског премијера Едија Раме да више није исфрустриран и депресиван због динамике европских интеграција, рекавши да нико више није исфрустриран и да то доноси неке нове ствари у погледу регионалне сарадње.

Према њеним речима, све земље морају да наставе да раде оно што треба у погледу наставка европског пута, али и да регионално сарађују, јер на то имају утицај.

Шта год да урадите своди се на то да свака држава чланица понаособ одлучује о томе да ли је остварен напредак и то постаје све комплекснији и компликованији процес из дана у дан, констатовала је премијерка.

Према њеној оцени, више се не ради о европским вредностима, напретку у кључним областима и билатералним питањима, него о питањима „лингвистике и историје“.

Поред Брнабић, на панелу су учествовали и албански премијер Еди Рама, премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти и други.

Премијерка је, одговарајући на питања новинара на Преспа форуму, истакла да је у овом тренутку тешко говорити о томе шта би значио компромис са Приштином, али да сматра да дијалог нема алтернативу.

Према њеним речима, простора за компромис мора бити зато што је потребно да се окренемо будућности, а да ли ће га бити зависи и од Београда и од Приштине.

Брнабић је, упитана да ли је помоћник државног секретара САД за питања Европе и Евроазије Филип Рикер поменуо међусобно признање, одговорила да није, те да верује да зна какав би био њен одговор на то.

Разговарали смо о дијалогу Београда и Приштине и Бриселском споразуму. Није било помена међусобног признања, ја тај дијалог не видим као дијалог на коме се прича о међусобном признању, подвукла је она.

Премијерка је пренела да је Рикеру скренула пажњу на забрињавајуће трендове на Косову и Метохији и на све већи број напада на Србе, Српску православну цркву и имовину.

Страшно је видети да је жена, која је након 22 године одлучила да се врати у Ђаковицу, доживела нападе, уз петицију да се поново избаци из овог града. То су забрињавајући трендови, оценила је Брнабић.

Она је, одговарајући на питање приштинских медија о Вашингтонском споразуму и да ли значи да Србија не поштује тај споразум ако не премести амбасаду у Јерусалим, истакла да је Србија озбиљна држава која поштује споразуме, за разлику од представника Приштине који не поштују Бриселски споразум.

Извор: www.srbija.gov.rs

Фото: www.srbija.gov.rs