Printer Friendly Version Обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе у Дрвару @ 16 September 2021 02:16 PM

У Дрвару је свечано обележен Дан српског јединства, слободе и националне заставе, 15. септембар. Свечаности су присуствовали челници општине Дрвар, Босански Петровац, Гламоч и Босанско Грахово, представници Министарства рада и борачке и инвалидске заштите Р.Српске, Српске православне цркве, као и бројни грађани Дрвара. Тим поводом, здање Радничког дома у коме је свечаност одржана и у којој је смештена Конзуларна канцеларија, био је украшен српским заставама.

Начелница Општине Дрвар, Душица Рунић поздравила је све присутне и истакла задовољство што се Дан српског јединства, слободе и националне заставе обележава и у Дрвару, највећој српској повратничкој општини у Федерацији БиХ. Истакла је да Срби у Дрвару поштују сваку веру и нацију, али да исто тако изнад свега воле своје, поносни на своју веру, на свој језик и писмо, обичаје и традицију, на богату историју и културу, на ген и корен којем припадају. Нагласила је да ће нас други поштовати онолико колико поштујемо себе, јер народ који не поштује своју прошлост и не успоставља културу сећања и памћења не може имати своју будућност. Истакла је несебичну помоћ коју Српска и Србија пружају Дрвару, да ниво сарадње никада није био на вишем нивоу и захвалила Србији и Српској на свему што чине за Дрвар и његове грађане. Поручила је да јединствени и поносни, огрнути нашом заставом једино можемо корачати у сигурну будућност и честитала свим Србима где год да живе Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

У пригодном обраћању конзул Југослав Ђорђевић је истакао значај обележавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе, посебно у Дрвару као највећој српској општини у Федерацији БиХ, али и за друге повратничке општине које њему гравитирају. Нагласио је значај исказивања јединства и слоге Срба на овим просторима, као залога боље будућности, за очувања националног идентитета, културе, језика и писма, али и укупног просперитета повратничких општина на овим просторима. Додао је да ће у томе, као и до сада, имати безрезервну помоћ и подршку Р. Србије као њихове матице.

Пре почетка свечаности, интониране су химне Србије и Српске, а након завршетка свечаног дела, полицијски оркестар Министарства унутрашњих послова Републике Српске из Бања Луке одржао је величанствен концерт.