Printer Friendly Version Obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Drvaru @ 16 September 2021 02:21 PM

U Drvaru je svečano obeležen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, 15. septembar. Svečanosti su prisustvovali čelnici opštine Drvar, Bosanski Petrovac, Glamoč i Bosansko Grahovo, predstavnici Ministarstva rada i boračke i invalidske zaštite R.Srpske, Srpske pravoslavne crkve, kao i brojni građani Drvara. Tim povodom, zdanje Radničkog doma u kome je svečanost održana i u kojoj je smeštena Konzularna kancelarija, bio je ukrašen srpskim zastavama.

Načelnica Opštine Drvar, Dušica Runić pozdravila je sve prisutne i istakla zadovoljstvo što se Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležava i u Drvaru, najvećoj srpskoj povratničkoj opštini u Federaciji BiH. Istakla je da Srbi u Drvaru poštuju svaku veru i naciju, ali da isto tako iznad svega vole svoje, ponosni na svoju veru, na svoj jezik i pismo, običaje i tradiciju, na bogatu istoriju i kulturu, na gen i koren kojem pripadaju. Naglasila je da će nas drugi poštovati onoliko koliko poštujemo sebe, jer narod koji ne poštuje svoju prošlost i ne uspostavlja kulturu sećanja i pamćenja ne može imati svoju budućnost. Istakla je nesebičnu pomoć koju Srpska i Srbija pružaju Drvaru, da nivo saradnje nikada nije bio na višem nivou i zahvalila Srbiji i Srpskoj na svemu što čine za Drvar i njegove građane. Poručila je da jedinstveni i ponosni, ogrnuti našom zastavom jedino možemo koračati u sigurnu budućnost i čestitala svim Srbima gde god da žive Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

U prigodnom obraćanju konzul Jugoslav Đorđević je istakao značaj obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, posebno u Drvaru kao najvećoj srpskoj opštini u Federaciji BiH, ali i za druge povratničke opštine koje njemu gravitiraju. Naglasio je značaj iskazivanja jedinstva i sloge Srba na ovim prostorima, kao zaloga bolje budućnosti, za očuvanja nacionalnog identiteta, kulture, jezika i pisma, ali i ukupnog prosperiteta povratničkih opština na ovim prostorima. Dodao je da će u tome, kao i do sada, imati bezrezervnu pomoć i podršku R. Srbije kao njihove matice.

Pre početka svečanosti, intonirane su himne Srbije i Srpske, a nakon završetka svečanog dela, policijski orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske iz Banja Luke održao je veličanstven koncert.