Printer Friendly Version Посета председнице Владе Р. Србије Ане Брнабић Невесињу, Пребиловцима и Мостару @ 8 October 2021 09:35 AM

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић је током једнодневне посете Босни и Херцеговини, дана 04.10.2021. године, посетила Невесиње, Пребиловце и Мостар.

Посета премијерке Ане Брнабић започела је састанком са начелником општине Невесиње Миленком Авдаловићем, након чега је обишла објекте чија се обнова и реконструкција финансира из буџета Владе Србије, међу којима су: Музичка школа „Свети Роман Мелод“, Народна библиотека Невесиње, Дом културе „Небојша Глоговац“, Основна школа „Ристо Пророковић“ и Вртић „Света Евгенија Царица Милица“.

У Пребиловцима, председница Владе Р. Србије Ана Брнабић посетила је Цркву васкрсења Христовог у којој се налази спомен-костурница која сведочи о месту страшног злочина и месту једног од највећих стратишта српског народа у Другом светском рату.

Након обиласка Цркве, председница Владе је у обраћању новинарима навела да је „тешко бити овде и поново чути причу о којој сам само читала, али која говори много о свему ономе кроз шта је српски народ прошао, о комплексности нашег региона и колико ће дуго времена бити потребно за помирење, зато што ово није било стратиште само током Другог светског рата, већ и 1992. године“. Поручила је да прошлост не смемо да заборавимо, али да се морамо окренути будућности, да праштамо и стварамо бољу будућност за наш регион. „Морамо се борити за бољу будућност, боље повезивање и разумевање међу народима, јер нам ништа друго не преостаје како би људи остали и живели не само у Пребиловцима, већ и на овим просторима“, изјавила је премијерка.

Председница Владе Р. Србије посетила je и изложбу о страдању српског народа током Другог светског рата у Дому културе у Пребиловцима, као и манастир Житомислић на путу за Мостар.

У Мостару је премијерку дочекао градоначелник Марио Кордић, са којим је обишла Стари град и Стари мост, са којег је, у њену част, изведен традиционални скок у Неретву.

Након обиласка Старог града у Мостару, премијерка је обишла Саборну цркву Свете Тројице, на којој су завршени груби грађевински радови. Говорећи о подршци српској заједници у Мостару, премијерка је навела да је дошла да обиђе све што је до сада реализовано, али и да се распита шта још има да се уради. Указала је да је Саборна црква Свете Тројице најважнији пројекат, и подсетила на то да је до сада за обнову овог православног храма Р. Србија донирала два милиона евра, док је преостало приближно милион евра како би се тај пројекат завршио.

Председница Владе Р. Србије Ана Брнабић је након обиласка цркве уз пратњу свештенства СПЦ Мостарске и чланова одбора СПКД „Просвјета“-ГО Мостар посетила и „Просвјетину“ школу, којој је Канцеларија за ИТ и еУправу донирала рачунарску опрему.

Премијерка је навела да је изузетно важно и финансирање „Просвјетине“ школе, подсетивши да то континуирано ради Министарства културе и Министарства спољних послова, а да је сада и Канцеларија за ИТ и еУправу донирала лаптопове, штампаче, принтере и камерe. “То су мале ствари које деци у овој школи много значе, а најважније је да они осете нашу подршку”, поручила је она.

У Мостару је премијерка обишла и гроб Алексе Шантића, који се налази на православном гробљу Бјелушине, где је положила венац и присуствовала помену свештеника СПЦ Мостарске.

У Владичанском двору у Мостару, премијерка је отворила културну манифестацију „Шантићеве вечери поезије“, где је поручила да је овај град у правом смислу те речи европско раскршће култура.

„Баш као што је Алекса Шантић волео своју отаџбину, али и све народе са којима је живио у Мостару, и ми данас из културне, националне и сваке друге разноликости треба да црпимо снагу, јер колико год да нам је тешка прошлост, треба да верујемо у заједничку будућност“, поручила је премијерка.

Премијерка је нагласила да ће се још много пута вратити у град на Неретви, како приватно, тако и службено, да у име Србије помогне колико може у пројектима образовања и културе и да се заједно гради боља и лепша будућност за нове нараштаје.

Мостар је посебан град. Град комплексне прошлости и са много емотивног набоја, али који је у правом смислу те речи европско раскршће култура и свега онога што може да се нађе на европском континенту. Колико год проблема то могло да створи, то је огроман потенцијал кога је Шантић видео и то је оно што га је највише инспирисало, закључила је она.

На отварању 102. Шантићевих вечери поезије присуствовали су и градоначелници Мостара, Источног Сарајева и Требиња, министарка просвете и културе Републике Српске Н. Тривић, министри из Херцеговасчко неретванског кантона, ректор Универзитета Џемал Биједић, представници дипломатског кора из Мостара, као и представници СПЦ и културног, јавног живота Мостара.