Printer Friendly Version Poseta predsednice Vlade R. Srbije Ane Brnabić Nevesinju, Prebilovcima i Mostaru @ 8 October 2021 09:42 AM

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić je tokom jednodnevne posete Bosni i Hercegovini, dana 04.10.2021. godine, posetila Nevesinje, Prebilovce i Mostar.

Poseta premijerke Ane Brnabić započela je sastankom sa načelnikom opštine Nevesinje Milenkom Avdalovićem, nakon čega je obišla objekte čija se obnova i rekonstrukcija finansira iz budžeta Vlade Srbije, među kojima su: Muzička škola „Sveti Roman Melod“, Narodna biblioteka Nevesinje, Dom kulture „Nebojša Glogovac“, Osnovna škola „Risto Proroković“ i Vrtić „Sveta Evgenija Carica Milica“.

U Prebilovcima, predsednica Vlade R. Srbije Ana Brnabić posetila je Crkvu vaskrsenja Hristovog u kojoj se nalazi spomen-kosturnica koja svedoči o mestu strašnog zločina i mestu jednog od najvećih stratišta srpskog naroda u Drugom svetskom ratu.

Nakon obilaska Crkve, predsednica Vlade je u obraćanju novinarima navela da je „teško biti ovde i ponovo čuti priču o kojoj sam samo čitala, ali koja govori mnogo o svemu onome kroz šta je srpski narod prošao, o kompleksnosti našeg regiona i koliko će dugo vremena biti potrebno za pomirenje, zato što ovo nije bilo stratište samo tokom Drugog svetskog rata, već i 1992. godine“. Poručila je da prošlost ne smemo da zaboravimo, ali da se moramo okrenuti budućnosti, da praštamo i stvaramo bolju budućnost za naš region. „Moramo se boriti za bolju budućnost, bolje povezivanje i razumevanje među narodima, jer nam ništa drugo ne preostaje kako bi ljudi ostali i živeli ne samo u Prebilovcima, već i na ovim prostorima“, izjavila je premijerka.

Predsednica Vlade R. Srbije posetila je i izložbu o stradanju srpskog naroda tokom Drugog svetskog rata u Domu kulture u Prebilovcima, kao i manastir Žitomislić na putu za Mostar.

U Mostaru je premijerku dočekao gradonačelnik Mario Kordić, sa kojim je obišla Stari grad i Stari most, sa kojeg je, u njenu čast, izveden tradicionalni skok u Neretvu.

Nakon obilaska Starog grada u Mostaru, premijerka je obišla Sabornu crkvu Svete Trojice, na kojoj su završeni grubi građevinski radovi. Govoreći o podršci srpskoj zajednici u Mostaru, premijerka je navela da je došla da obiđe sve što je do sada realizovano, ali i da se raspita šta još ima da se uradi. Ukazala je da je Saborna crkva Svete Trojice najvažniji projekat, i podsetila na to da je do sada za obnovu ovog pravoslavnog hrama R. Srbija donirala dva miliona evra, dok je preostalo približno milion evra kako bi se taj projekat završio.

Predsednica Vlade R. Srbije Ana Brnabić je nakon obilaska crkve uz pratnju sveštenstva SPC Mostarske i članova odbora SPKD „Prosvjeta“-GO Mostar posetila i „Prosvjetinu“ školu, kojoj je Kancelarija za IT i eUpravu donirala računarsku opremu.

Premijerka je navela da je izuzetno važno i finansiranje „Prosvjetine“ škole, podsetivši da to kontinuirano radi Ministarstva kulture i Ministarstva spoljnih poslova, a da je sada i Kancelarija za IT i eUpravu donirala laptopove, štampače, printere i kamere. “To su male stvari koje deci u ovoj školi mnogo znače, a najvažnije je da oni osete našu podršku”, poručila je ona.

U Mostaru je premijerka obišla i grob Alekse Šantića, koji se nalazi na pravoslavnom groblju Bjelušine, gde je položila venac i prisustvovala pomenu sveštenika SPC Mostarske.

U Vladičanskom dvoru u Mostaru, premijerka je otvorila kulturnu manifestaciju „Šantićeve večeri poezije“, gde je poručila da je ovaj grad u pravom smislu te reči evropsko raskršće kultura.

„Baš kao što je Aleksa Šantić voleo svoju otadžbinu, ali i sve narode sa kojima je živio u Mostaru, i mi danas iz kulturne, nacionalne i svake druge raznolikosti treba da crpimo snagu, jer koliko god da nam je teška prošlost, treba da verujemo u zajedničku budućnost“, poručila je premijerka.

Premijerka je naglasila da će se još mnogo puta vratiti u grad na Neretvi, kako privatno, tako i službeno, da u ime Srbije pomogne koliko može u projektima obrazovanja i kulture i da se zajedno gradi bolja i lepša budućnost za nove naraštaje.

Mostar je poseban grad. Grad kompleksne prošlosti i sa mnogo emotivnog naboja, ali koji je u pravom smislu te reči evropsko raskršće kultura i svega onoga što može da se nađe na evropskom kontinentu. Koliko god problema to moglo da stvori, to je ogroman potencijal koga je Šantić video i to je ono što ga je najviše inspirisalo, zaključila je ona.

Na otvaranju 102. Šantićevih večeri poezije prisustvovali su i gradonačelnici Mostara, Istočnog Sarajeva i Trebinja, ministarka prosvete i kulture Republike Srpske N. Trivić, ministri iz Hercegovasčko neretvanskog kantona, rektor Univerziteta Džemal Bijedić, predstavnici diplomatskog kora iz Mostara, kao i predstavnici SPC i kulturnog, javnog života Mostara.