Printer Friendly Version Састанак председника Србије са српским чланом Председништва Босне и Херцеговине @ 25 October 2021 08:12 AM

23. октобар 2021. године

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се вечерас са српским чланом Председништва Босне и Херцеговине Милорадом Додиком, са којим је разговарао о политичком развоју ситуације у БиХ, економској ситуацији, али и енергетској кризи у региону.

„Имали смо опсежне припреме за данашњи састанак, о свим важним темама у односима Србије и Босне и Херцеговине. Разговарали смо и о Војсци Републике Српске и ја сам пренео важне поруке људи из Европе и света. Захвалан сам што је изразио спремност да саслуша друга мишљења. Важно је да сачувамо мир и покажемо да није Република Српска извор проблема, већ да смо сви у региону спремни да разговарамо. Наш став је јасан и чврст. Нећу рећи да упозоравамо, али молим све да разговарамо и решавамо проблеме дијалогом. Србија се неће придружити санкцијама. Док сам ја председник, неће бити блокаде на Дрини“, поручио је председник Вучић након састанка и додао да је српски члан Председништва БиХ недвосмислено рекао да не постоји никакав хир Републике Српске да прави проблеме, већ да су њихови потези реакција на то што се право на коришћење шума одузима од РС и предаје у руке Сарајеву.

Председник Вучић је истакао да разговор нема алтернативу и да мора да се разговара са Бошњацима, али и да сви треба да напустимо снове о победи над оним другим.

„Разговарали смо о развоју инфраструктуре и о спајању Србије и Републике Српске и Србије и Босне и Херцеговине. У складу са тим, очекујемо до краја године потписивање комерцијалног уговора о изградњи ауто-пута од Сремске Раче до Бијељине. То је велика ствар, како за Републику Српску, тако и за Босну и Херцеговину. Важно је и да се од Вишеграда до Сарајева уради пут што пре. Спајамо Пазар и Тутин са Београдом и Сарајевом. За развој економских односа важно је спајање бошњачког и спрског народа. Када урадимо ауто-пут Рума-Шабац и брзу саобраћајницу Шабац-Лозница, коју ћемо продужити до Малог Зворника, додатно ћемо повећати снагу и континуитет комуникације са БиХ и Републиком Српском“, навео је председник Вучић и додао да је са српским чланом Председништва БиХ разговарао и о економској ситуацији, а поготово о несташицама електричне енергије.

„Kриза прети великом броју земаља у региону. Разговарали смо и о томе да припремимо заједничку платформу за разговоре са свим партнерима око изградње крака гасовода са територије Србије до Бањалуке“, нагласио је председник Вучић. Он је рекао и да су средства за изградњу аеродрома у Требињу обезбеђена и да ће планско-пројектна документација за изградњу овог аеродрома бити готова у марту следеће године.

Српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик је истакао да је ситуација у БиХ сложена и да је до тога довела комбинација разних догађаја у прошлости.

„Председника Вучића известио сам о ситуацији у БиХ, као и о кулминацији неповољних ситуација по српски народ у Републици Српској. Република Српска се развлашћује, потпуно је конфузна ситуација, у којој нико не жели да седне и преговора, а сукоби нису потребни. Нисам спреман да за Републику Српску жртвујем мир, али све остало сам за Републику Српску спреман да жртвујем. Мир нема цену и алтернативу и захвалан сам председнику Вучићу на издвојеном времену да ме саслуша“, поручио је вечерас Милорад Додик и оценио да се Република Српска развлашћује упорном силом међународног фактора.

„Не можемо да попустимо, у смислу да дозволимо да нам одузму земљиште и шуме“, рекао је српски члан Председништва БиХ, коментаришући недавне одлуке Уставног суда Босне и Херцеговине, и оценио да је данас Република Српска као потписница Дејтонског споразума „развлашћена“, за разлику од Федерације БиХ и дистрикта Брчко.

Извор: www.predsednik.rs

Фото: Димитрије Голл