Printer Friendly Version Председник Вучић на састанку у оквиру регионалне иницијативе за сарадњу "Отворени Балкан" @ 22 December 2021 08:28 AM

21. децембар 2021. године

  Председник Републике Србије Александар Вучић боравио је у Тирани, где је са председником Владе Републике Албаније Едијем Рамом и председником Владе Републике Северне Македоније Зораном Заевом учествовао на састанку у оквиру регионалне иницијативе за сарадњу "Отворени Балкан". Председник је нагласио да су споразуми који су потписани данас у Тирани јако важни, да ће олакшати проток људи, роба и радне снаге и учинити земље учеснице привлачнијим за стране инвеститоре и поново позвао друге државе у региону да се придруже.

Председник Вучић поручио је данас, током обраћања на пленарној седници у Тирани, да је иницијатива "Отворени Балкан" већа од свакога појединачно и да ствара основу за будућност наше деце и за бољи економски развој три земље, који неће моћи више да се заустави.

"Верујем да је ово једна од највећих идеја у данашњој Европи. Сада сам 100 одсто сигуран да нико не може да заустави ову иницијативу", рекао је председник Вучић и изразио захвалност свима који су учествовали у припреми споразума који су данас потписани, а односе се на лакши проток људи и роба између три земље. Он је истакао да су то велики резултати за добробит свих.

"Једна реченица Френклина Рузвелта каже: Можда нисмо спремни да припремимо будућност за нашу децу, али можемо да припремимо нашу децу за будућност. Заиста мислим да је ова иницијатива већа од сваког од нас и нешто је што ће креирати основу за будућност наше деце. Шта год да будемо радили, најважнији циљ је повезивање људи", истакао је председник Вучић и додао да је синоћ разговарао са привредницима из Албаније и у разговору, каже, препознао искрену жељу за инвестирање у Србију и Северну Македонију. Он је навео и да је све више туриста из Србије који путују у Албанију и Северну Македонију, те да верује да ће више људи из Северне Македоније и Албаније доћи у Србију.

Председник Вучић је нагласио да је "Отворени Балкан" права основа за бољи економски развој три земље у будућности.

"Проширењем тржишта рада привући ћемо више компанија са запада и истока, јер ћемо моћи да понудимо бољу, образовану радну снагу из све три земље. Гарантујем да ћемо у годинама које долазе видети значајно веће привлачење директних страних инвестиција код нас", истакао је председник Вучић и додао да се мора брзо и ефикасно радити на даљем повезивању. Он је изразио уверење да грађани треба да виде резултате и да се, на пример, наредних месеци може разговарати и о попустима за грађане "Отвореног Балкана" кроз умањење путарине, или попусте у радњама.

Председник Вучић је поновио да се ради о инклузивном процесу који је отворен за све који желе да се придруже.

"Ово је најкрупнији корак у нашој сарадњи који ће доносити много олакшица нашим привредницима", рекао је председник Вучић и изразио жељу да се и остале земље региона придруже овој иницијативи. Он је додао да се мора говорити и о енергетском повезивању у региону, уколико наше земље желе да опстану у будућности, док је посебно нагласио да овакво повезивање, за које постоји подршка и међународних представника и пре свега Атлантског савеза, не мења посвећеност европском путу.

"Људи ће се много више кретати, имати прилику за бизнис и сарадњу", подвукао је председник Вучић и додао да је са албанским партнерима разговарао о овлашћеним економским оператерима, што је споразум који Србија већ има са Северном Македонијом.

Након пленарног састанка делегација Србије, Северне Македоније и Албаније, потписано је чак шест споразума: Споразум о условима за слободан приступ тржишту рада на Западном Балкану, Споразум о повезивању система електронске идентификације грађана Западног Балкана, Споразум о сарадњи у ветеринарској, фитосанитарној и области безбедности хране и хране за животиње на ЗБ и Споразум измеду Владе Србије и Савета министара Албаније о узајамном признавању одобрења овлашћених привредних субјеката за сигурност и безбедности (АЕОС). Такође, потписан је и Споразум између Владе Северне Македоније и Савета министара Албаније о узајамном признавању одобрења овлашћених привредних субјеката за сигурност и безбедности (АЕОС), као и Споразум о сарадњи акредитационих тела

Председник Вучић је изразио задовољство потписаним споразумима, истакавши да се на њима радило две године.

Захваљујући одлучности свих нас и наших тимова, успели смо ствари да покренемо са мртве тачке и да урадимо важне ствари од којих ће људи, обични грађани наших земаља, имати користи. Овде је прича о томе како можемо да уредимо нашу заједничку будућност на неупоредиво бољи начин и како можемо да живимо и радимо заједно", нагласио је председник Вучић.

Председник Владе Републике Албаније Еди Рама је, на почетку пленарне седнице иницијативе "Отворени Балкан", истакао да потписивањем споразума почиње нова ера која ће учинити динамичнијом сарадњу три земље - Албаније, Србије и Северне Македоније.

"Потписивањем споразума данас шаљемо јасну и конкретну поруку грађанима, али посебно привредницима који већ послују на овом заједничком простору, да ће 2022. година бити нова ера, почетак нечег новог за њих, јер ће убрзати кретање роба, услуга, капитала и грађана", рекао је албански премијер Еди Рама и нагласио да ће споразуми, на чијој ће се брзој примени радити, укинути дуга чекања на граници.

Председник Владе Републике Северне Македоније Зоран Заев поручио је да је "Отворени Балкан" аутентичан, заједнички процес Северне Македоније, Албаније и Србије, али да је иницијатива отворена за све земље у региону и додао да је договор о јединственом тржишту рада у региону од великог значаја за грађане.

Комесар Европске уније за суседску политику и проширење Оливер Вархеји поручио је данас на састанаку "Отвореног Балкана", путем видео линка, да је веома важно да се у ту регионалну иницијативу укључе и преостала три партнера - Црна Гора, БиХ и Приштина. Он је истакао да је реалност да једино Балкан заједно може да повећа БДП целог региона и да би само кроз заједничко тржиште БДП региона могао да се повећа за чак трећину. Подсетио је да је покренут Берлински процес за већу регионалну сарадњу, па тзв. мини Шенген, као и да је сада "Отворени Балкан" наследник тих иницијатива за регионалну сарадњу. Комесар Вархеји је додао да је свака регионална интеграција на бази ЕУ вредности добра и за Балкан и за ЕУ.

Извор: www.predsednik.rs

Фото: Димитрије Голл