Printer Friendly Version Србија наставља да ради на јачању веза са РС @ 10 January 2022 02:15 PM

8. јануар 2022.  Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је Република Српска створена на геноциду, али на геноциду над српским народом који је плански осмишљен и детаљно спровођен 1940-их година прошлог века, са јасном намером да се настави и заврши 50 година касније.

Да није било страдања српског народа од 1941. до 1945. године и да није било поклича ''За дом спремни'' поново 1991. године, не би било ни РС, истакла је Брнабић говорећи на Свечаној академији поводом Дана РС у Спортској дворани "Борик" у Бањалуци.

Верујем да би они довршили ''посао'' који је започет 50 година раније и довршили ''посао'' истребљења српског народа и православне вере, нагласила је премијерка и додала да је РС, више од свега, показатељ тога колико је српски народ био одлучан у томе да спречи понављање злочина из Другог светског рата.

РС је плод жеље за миром, за слободом, за безбедним одрастањем деце, жеље да се злочини над српским народом не настављају и не понављају. И ми Срби, и ми у Србији, први то морамо да знамо и први морамо Српску да бранимо, поручила је Брнабић.

Она је истакла да јој је изузетна част што је данас у Бањалуци, што учествује у обележавању значајног датума какав је Дан РС и што је у прилици да пренесе честитке и поздраве у име председника Србије Александра Вучића и грађана Србије.

Премијерка је рекла да је, као председницу Владе земље која је гарант Дејтонског споразума, изузетно брину изазови и проблеми са којима се суочава РС, њено руководство и представници српског народа у БиХ.

Дубоко ме забрињава одлука САД, као и начин и образложење о увођењу санкција Милораду Додику. То захтева од нас рационално, одговорно и озбиљно понашање, без доношења исхитрених одлука, указала је она.

Чињеница је да санкције никада нису биле решење за било какве проблеме. Управо зато, поново желим да поручим оно што је председник Вучић рекао: Србија никада неће спроводити санкције против припадника свог народа и представника српског народа у БиХ и РС, нагласила је Брнабић.

Она је поручила да је политика Србије ”Отворени Балкан” и сарадња, а не сукоби.

То је политика која жели да се на Балкану створе услови за другачију будућност од прошлости о којој сам причала. Политика економског и инфраструктурног повезивања, продубљене сарадње, просперитета и економског препорода свих народа на Балкану. Не границе и ограничења, већ слободан проток људи, робе, капитала и услуга, објаснила је премијерка и поновила да је Србија окренута будућности.

Она је истакла да ће Србија наставити да ради на јачању веза са РС, на унапређењу економског положаја и развоју културног живота српског народа и да јој то нико не може забранити

. Од 2014. године уложили смо више од 88 милиона евра за помоћ РС. Поносна сам на наше учешће у хуманитарним акцијама, изградњу школа, вртића, амбуланти, путева, комуналне инфраструктуре, домова културе - на све пројекте чији је циљ бољи квалитет живота свих грађана, нагласила је премијерка.

Српски народ остаје посвећен очувању слободе, једнакости и правде и то су истинске врлине које чувамо и преносимо будућим генерацијама. Живела Република Српска, поручила је Брнабић

Извор/Фото: www.srbija.gov.rs/Танјуг