Printer Friendly Version Обележавање тридесет година од страдања Срба у Брадини @ 6 June 2022 11:13 AM

У обновљеној цркви Вазнесења Господњег, 25. маја 2022 године, у Брадини код Коњица, литургијом коју je служиo епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије са бројним свештенством, обележена је тридесета годишњица од страдања српског становништва, када је 25. маја 1992. године, на најбруталнији начин убијено 48 српских цивила, велики број протеран и одведен у логоре, а црква Вазнесења господњег запаљена и срушена.

Након литургије, приређен је парастос жртвама и полагање венаца на спомен обележје у порти храма.

Догађају су присуствовали чланови породица настрадалих, расељени Срби из Брадине, изасланик српског члана Председништва БиХ, представници институција Републике Српске, борачких организација, Савеза логораша, удружења Коњичана и заменик Градског већа града Мостара. На догађају су присуствовали Марија Бакоч, конзул-жеран и Миограг Џуџалија, први саветник у ГК РС Мостар.

Епископ Димитрије је након помена поручио да, присећајући се жртава, у срцу не треба носити мржњу, него утеху вечну. „Нико ко је био слуга Божији није изгубљен за Бога“, истакао је епископ.

Коњички парох Дејан Грцић подсетио је да је у Брадини пре ратних дешавања деведесетих на овом подручју било око 2.000 Срба, а да данас има само двоје.