Printer Friendly Version Obeležavanje trideset godina od stradanja Srba u Bradini @ 6 June 2022 11:18 AM

U obnovljenoj crkvi Vaznesenja Gospodnjeg, 25. maja 2022 godine, u Bradini kod Konjica, liturgijom koju je služio episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije sa brojnim sveštenstvom, obeležena je trideseta godišnjica od stradanja srpskog stanovništva, kada je 25. maja 1992. godine, na najbrutalniji način ubijeno 48 srpskih civila, veliki broj proteran i odveden u logore, a crkva Vaznesenja gospodnjeg zapaljena i srušena.

Nakon liturgije, priređen je parastos žrtvama i polaganje venaca na spomen obeležje u porti hrama.

Obeležavanje trideset godina od stradanja Srba u Bradini Događaju su prisustvovali članovi porodica nastradalih, raseljeni Srbi iz Bradine, izaslanik srpskog člana Predsedništva BiH, predstavnici institucija Republike Srpske, boračkih organizacija, Saveza logoraša, udruženja Konjičana i zamenik Gradskog veća grada Mostara. Na događaju su prisustvovali Marija Bakoč, konzul-žeran i Miodrag Džudžalija, prvi savetnik u GK RS Mostar.

Episkop Dimitrije je nakon pomena poručio da, prisećajući se žrtava, u srcu ne treba nositi mržnju, nego utehu večnu. „Niko ko je bio sluga Božiji nije izgubljen za Boga“, istakao je episkop.

Konjički paroh Dejan Grcić podsetio je da je u Bradini pre ratnih dešavanja devedesetih na ovom području bilo oko 2.000 Srba, a da danas ima samo dvoje.