Printer Friendly Version В.д. директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон посетио је Мостар, Пребиловце и Невесиње @ 17 June 2022 12:39 PM

У оквиру своје радне посете Федерацији БиХ, од 6. до 8. јуна, Арно Гујон се у Мостару састао са градским већником Велибором Миливојевићем, члановима Координације Срба, представницима српских удружења из општине Равно и Града Стоца.

Након тога, Арно Гујон је разговарао са епископом Захумско-херцеговачким и приморским Димитријем и представницима Српске православне цркве из Мостара.

В.д. директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон посетио је у Мостару Просвјетину школу српског језика, историје и културе и том приликом уручио је ђацима ове школе, уџбенике од првог до осмог разреда, као и спортске реквизите за физичко васпитање.

У пакетима су читанке, радне свеске, лектира, уџбеници за српски језик, лопте за различите спортове, као и комплет за стони тенис.

Арно Гујон је рекао да Управа подржава допунску наставу за српску децу из Мостара и Херцеговачко-неретванског кантона, јер она немају могућност да се образују на матерњем језику.

"Желимо да деца развијају свест о српском језику, култури и историји и да се очува културни идентитет Срба на овом подручју", поручио је Гујон.

Арно Гујон је обишао Дневни центар за децу и омладину са посебним потребама удружења "Моја нада" у Невесињу и поклонио лаптоп наставном особљу и играчке прилагођене деци.

Обишао је и Србе повратнике у насељу Баћевићи, манастир Житомислић из 15. века, као и храм Васкрсења Христовог у Пребиловцима, који је саграђен у знак сећања на 4.000 Срба из тог краја, које су усташе убиле у Другом светском рату, додаје се у саопштењу.