Printer Friendly Version Obeležavanje godišnjice stradanja Srba na Petrovačkoj cesti @ 9 August 2022 01:07 PM

U mestu Janjile na Petrovačkoj cesti, gde je hrvatska avijacija pre 27 godina u okviru zločinačke akcije „Oluja“ bombardovala srpske izbegličke kolone, 6. avgusta ove godine, episkop bihaćko-petrovački Sergije služio je parastos nastradalim srpskim civilima. Tom prilikom položeni su venci na spomen obeležje.

Nakon parastosa, episkom bihaćko-petrovački Sergije se prisutnima obratio besedom u kojoj je istakao žrtvu i teško stradanje izbeglica iz Krajine.

Direktor Dokumentaciono-informativnog centra „Veritas“ Savo Štrbac je podsetio da su na današnji dan pre 27 godina na Petrovačkoj cesti stradali nevini civili u izbegličkoj koloni i naglasio da „ne sme niko i nikada zaboraviti zločin koji se desio na Petrovačkoj cesti, kao i svi drugi zločini koji su se desili nad Srbima“. Dodao je da je tada na licu mesta stradalo desetoro ljudi, među kojima četvoro dece, devojka od 20 godina a nekoliko desetina Srba je izranjavano, nakon čega je još dvoje podleglo ranama.

Pomenu su prisustvovali Ličani koji su bili u koloni kada je bombardovana, srpski povratnici u Bosanski Petrovac, predsednik Opštinskog veća Bosanski Petrovac Nemanja Davidović, načelnih Opštine Drinić Drago Kovačević i predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević, kao i jedan broj građana iz B. Petrovca i okolnih mesta.

Događaju je prisustvovao konzul Konzularne kancelarije Generalnog konzulata Republike Srbije u Mostaru sa sedištem u Drvaru Jugoslav Đorđević.