Printer Friendly Version Обележавање годишњице страдања Срба на Петровачкој цести @ 9 August 2022 01:11 PM

У месту Јањиле на Петровачкој цести, где је хрватска авијација пре 27 година у оквиру злочиначке акције „Олуја“ бомбардовала српске избегличке колоне, 6. августа ове године, епископ бихаћко-петровачки Сергије служио је парастос настрадалим српским цивилима. Том приликом положени су венци на спомен обележје.

Након парастоса, еписком бихаћко-петровачки Сергије се присутнима обратио беседом у којој је истакао жртву и тешко страдање избеглица из Крајине.

Директор Документационо-информативног центра „Веритас“ Саво Штрбац је подсетио да су на данашњи дан пре 27 година на Петровачкој цести страдали невини цивили у избегличкој колони и нагласио да „не сме нико и никада заборавити злочин који се десио на Петровачкој цести, као и сви други злочини који су се десили над Србима“. Додао је да је тада на лицу места страдало десеторо људи, међу којима четворо деце, девојка од 20 година а неколико десетина Срба је израњавано, након чега је још двоје подлегло ранама.

Помену су присуствовали Личани који су били у колони када је бомбардована, српски повратници у Босански Петровац, председник Општинског већа Босански Петровац Немања Давидовић, начелних Општине Дринић Драго Ковачевић и председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић, као и један број грађана из Б. Петровца и околних места.

Догађају је присуствовао конзул Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије у Мостару са седиштем у Дрвару Југослав Ђорђевић.