Printer Friendly Version Отворене 103. Шантићеве вечери поезије у Мостару у организацији СПКД „Просвјета“ ГО Мостар и СПКУД „Гусле“ @ 5 September 2022 11:37 AM

У организацији Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета” - Градски одбор Мостар и Српског пјевачког и културно умјетничког друштва „Гусле“, 1. септембра 2022. године, Свечаном академијом, која је одржана у Саборној цркви Свете тројице у Мостару, отворене су 103. „Шантићеве вечери поезије“. На свечаној академији је наступио Гудачки оркестар Народног позоришта Републике Српске и соло сопран Катарина Михајловић.

Ова манифестација, траје од 2. до 10. септембра 2022. године. Током трајања манифестације биће организовано девет програма на којима ће се бити реализовано неколико песничких и књижевних вечери, позоришна монодрама и изложба. Највећи део манифестације одвијаће се у Мостару, док ће Изложба „Јован Дучић – нераскидива веза са Шантићем и Мостаром“ бити организована у сарадњи са Музејом Херцеговине Требиње у Музеју манастира Житомислић, а последње вече манифестације „Невесиње друга Шантићева кућа“ биће организовано у Невесињу у сарадњи са културним друштвима и удружењима из Невесиња.

Обраћајући се присутнима на Свечаној академији, председница СПКД „Просвјета“-ГО Мостар Сања Бјелица Шаговновић рекла је су 103. Шантићеве вечери поезије у Мостару посвећене 120. годишњици од оснивања Одбора Просвјете у Мостару, нагласивши да је то био један од првих одбора након оснивања друштва у Сарајеву од стране тадашњих 29 српских интелектуалаца, као и да је један од председника мостарског одбора био и Алекса Шантић. Подсетила је да је Мостар био културни и просветни центар херцеговачких Срба и остао седиште Епархије Захумско-херцеговачке и приморске у Мостару. „Мостарски културни, национални и верски мозаик не би био тако богат без мостарских Срба, Српске православне цркве, Просвјете и Гусала“, навела је С.Б. Шаговновић.

Декан Филозофског факултета у Источном Сарајеву и председник Главног одбора СПКД „Просвјета“ Драга Мастиловић говорио је о животу и значају дела Алексе Шантића, оснивача мостарске Просвјете. Такође, декан Д. Мастиловић је подсетио на важност тадашње мостарске гимназије и на чињеницу да је ова школа изнедрила бројне интелектуалце у најтежим историјским временима, а да је Просвјета стипендирала на стотине средњошколаца који су након тога одлазили у свет и после тога се враћали у своју земљу. У завршној речи свог обраћања, декан Д. Мастиловић је прогласио 103. Шантићеве вечери поезије отвореним.

Свечаном отварању наведене манифестације су присуствовали: епископ Захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, генерални конзул Р. Србије у Мостару В. Гујић, генерални конзул Р. Хрватске у Мостару М. Бабић, генерални конзул Р. Турске у Мостару Ј. Ергун, министар спољне трговине и економских односа у Савету министара БиХ С. Кошарац, секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама АП Војводине Д. Милошевић, посланик у ПС БиХ Љ. Миљановић, посланици у НС Р. Српске И. Таминиџија и В. Лакић, градоначелник Мостара М. Кордић, председник Градског већа Мостара С. Марић, потпредседник Градског већа Мостара В. Миливојевић, начелник општине Невесиње М. Авдаловић, свештеници СПЦ из Мостара, као и представници из културног и јавног живота Мостара и бројни грађани.(М. Бакоч)