Printer Friendly Version Otvorene 103. Šantićeve večeri poezije u Mostaru u organizaciji SPKD „Prosvjeta“ GO Mostar i SPKUD „Gusle“ @ 5 September 2022 12:52 PM

U organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” - Gradski odbor Mostar i Srpskog pjevačkog i kulturno umjetničkog društva „Gusle“, 1. septembra 2022. godine, Svečanom akademijom, koja je održana u Sabornoj crkvi Svete trojice u Mostaru, otvorene su 103. „Šantićeve večeri poezije“. Na svečanoj akademiji je nastupio Gudački orkestar Narodnog pozorišta Republike Srpske i solo sopran Katarina Mihajlović.

Ova manifestacija, traje od 2. do 10. septembra 2022. godine. Tokom trajanja manifestacije biće organizovano devet programa na kojima će se biti realizovano nekoliko pesničkih i književnih večeri, pozorišna monodrama i izložba. Najveći deo manifestacije odvijaće se u Mostaru, dok će Izložba „Jovan Dučić – neraskidiva veza sa Šantićem i Mostarom“ biti organizovana u saradnji sa Muzejom Hercegovine Trebinje u Muzeju manastira Žitomislić, a poslednje veče manifestacije „Nevesinje druga Šantićeva kuća“ biće organizovano u Nevesinju u saradnji sa kulturnim društvima i udruženjima iz Nevesinja.

Obraćajući se prisutnima na Svečanoj akademiji, predsednica SPKD „Prosvjeta“-GO Mostar Sanja Bjelica Šagovnović rekla je su 103. Šantićeve večeri poezije u Mostaru posvećene 120. godišnjici od osnivanja Odbora Prosvjete u Mostaru, naglasivši da je to bio jedan od prvih odbora nakon osnivanja društva u Sarajevu od strane tadašnjih 29 srpskih intelektualaca, kao i da je jedan od predsednika mostarskog odbora bio i Aleksa Šantić. Podsetila je da je Mostar bio kulturni i prosvetni centar hercegovačkih Srba i ostao sedište Eparhije Zahumsko-hercegovačke i primorske u Mostaru. „Mostarski kulturni, nacionalni i verski mozaik ne bi bio tako bogat bez mostarskih Srba, Srpske pravoslavne crkve, Prosvjete i Gusala“, navela je S.B. Šagovnović.

Dekan Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu i predsednik Glavnog odbora SPKD „Prosvjeta“ Draga Mastilović govorio je o životu i značaju dela Alekse Šantića, osnivača mostarske Prosvjete. Takođe, dekan D. Mastilović je podsetio na važnost tadašnje mostarske gimnazije i na činjenicu da je ova škola iznedrila brojne intelektualce u najtežim istorijskim vremenima, a da je Prosvjeta stipendirala na stotine srednjoškolaca koji su nakon toga odlazili u svet i posle toga se vraćali u svoju zemlju. U završnoj reči svog obraćanja, dekan D. Mastilović je proglasio 103. Šantićeve večeri poezije otvorenim.

Svečanom otvaranju navedene manifestacije su prisustvovali: episkop Zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, generalni konzul R. Srbije u Mostaru V. Gujić, generalni konzul R. Hrvatske u Mostaru M. Babić, generalni konzul R. Turske u Mostaru J. Ergun, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara BiH S. Košarac, sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine D. Milošević, poslanik u PS BiH Lj. Miljanović, poslanici u NS R. Srpske I. Taminidžija i V. Lakić, gradonačelnik Mostara M. Kordić, predsednik Gradskog veća Mostara S. Marić, potpredsednik Gradskog veća Mostara V. Milivojević, načelnik opštine Nevesinje M. Avdalović, sveštenici SPC iz Mostara, kao i predstavnici iz kulturnog i javnog života Mostara i brojni građani.(M. Bakoč)