Printer Friendly Version Обележавање страдања Срба у Гаравицама @ 6 September 2022 09:48 AM

У организацији Одбора за неговање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске, у Спомен-подручју у Гаравицама код Бихаћа, једном од највећих стратишта српског народа у НДХ, 03. септембра је обележена 81 година од усташког злочина где је убијено око12.000 Срба, међу којима је био и велики број деце.

Парастос за убијене српске цивиле служило је свештенство Српске православне цркве а у име институција Републике Српске венце су положили саветник српског члана Председништва БиХ Радован Ковачевић и саветник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Милан Торбица. Венце и цвеће положили су и српски представници у институцијама БиХ, представници више локалних заједница из Р. Српске, СУБНОР-а Р. Српске, невладиних организација и удружења од јавног интереса проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, Одбора „Гаравице 1941“ и Удружења грађана „Уна“, потомци страдалих, као и бројни грађани.

У име Амбасаде Републике Србије у Босни и Херцецоговини венац је положио конзул Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије у Мостару са седиштем у Дрвару Југослав Ђорђевић.

Присутнима су се обратили Р. Ковачевић, М. Торбица и председник Одбора „Гаравице 1941“ Н. Куштриновић. Истакнуто је да су Гаравице једно од највећих стратишта српског народа у НДХ и да извршиоци ових злочина никада нису одговарали. Указано је да су страдање и егзодус Срба са подручја Бихаћа настављени и у протеклом рату и да је спроведено њихово етничко чишћење. Р. Ковачевић је, између осталог, истакао да је пре Другог светског рата, српско становништво у Бихаћу било већинско, док их данас у овом граду живи свега 60. Додао је да су постојање Републике Српске и Србије највећи гаранти да се Србима не понове исти злочини. Истакао је и небригу власти Федерације БиХ према овом Спомен-подручју о коме се не води довољно рачуна, те да ће Р. Српска преузети бригу о овом и другим местима на којима су Срби страдали. Додао је да ће се у наредном периоду приступити обнови споменика и уређењу читавог простора, како би се сачувало достојанство невиних српских жртава, као и да ће у наредном периоду у Гаравицама бити изграђена капела и Алеја сећања.