Printer Friendly Version Obeležavanje stradanja Srba u Garavicama @ 6 September 2022 09:51 AM

U organizaciji Odbora za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske, u Spomen-području u Garavicama kod Bihaća, jednom od najvećih stratišta srpskog naroda u NDH, 03. septembra je obeležena 81 godina od ustaškog zločina gde je ubijeno oko12.000 Srba, među kojima je bio i veliki broj dece.

Parastos za ubijene srpske civile služilo je sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve a u ime institucija Republike Srpske vence su položili savetnik srpskog člana Predsedništva BiH Radovan Kovačević i savetnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milan Torbica. Vence i cveće položili su i srpski predstavnici u institucijama BiH, predstavnici više lokalnih zajednica iz R. Srpske, SUBNOR-a R. Srpske, nevladinih organizacija i udruženja od javnog interesa proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, Odbora „Garavice 1941“ i Udruženja građana „Una“, potomci stradalih, kao i brojni građani.

U ime Ambasade Republike Srbije u Bosni i Hercecogovini venac je položio konzul Konzularne kancelarije Generalnog konzulata Republike Srbije u Mostaru sa sedištem u Drvaru Jugoslav Đorđević.

Prisutnima su se obratili R. Kovačević, M. Torbica i predsednik Odbora „Garavice 1941“ N. Kuštrinović. Istaknuto je da su Garavice jedno od najvećih stratišta srpskog naroda u NDH i da izvršioci ovih zločina nikada nisu odgovarali. Ukazano je da su stradanje i egzodus Srba sa područja Bihaća nastavljeni i u proteklom ratu i da je sprovedeno njihovo etničko čišćenje. R. Kovačević je, između ostalog, istakao da je pre Drugog svetskog rata, srpsko stanovništvo u Bihaću bilo većinsko, dok ih danas u ovom gradu živi svega 60. Dodao je da su postojanje Republike Srpske i Srbije najveći garanti da se Srbima ne ponove isti zločini. Istakao je i nebrigu vlasti Federacije BiH prema ovom Spomen-području o kome se ne vodi dovoljno računa, te da će R. Srpska preuzeti brigu o ovom i drugim mestima na kojima su Srbi stradali. Dodao je da će se u narednom periodu pristupiti obnovi spomenika i uređenju čitavog prostora, kako bi se sačuvalo dostojanstvo nevinih srpskih žrtava, kao i da će u narednom periodu u Garavicama biti izgrađena kapela i Aleja sećanja.