Printer Friendly Version Obeležavanje „Dana sećanja“ u Drvaru @ 14 September 2022 04:39 PM

Povodom izgradnje i otvaranja Spomen obeležja poginulim borcima i civilnim žrtvama u ratu 1992-1995, u organizaciji Opštinske boračke organizacije Drvar-Istočni Drvar i Opštine Drvar, 13. septembra 2022. godine je održana manifestacija „Dani sećanja“. Tom prilikom je otkriveno Spomen obeležje čiju su izgradnju finansijski pomogle Republika Srbija i Republika Srpska. Na mermernim pločama poređanim oko Spomen obeležja u obliku krsta, ispisana su imena 258 poginulih boraca, 34 borca koji su stradali van zone borbenih dejstava i imena 70 civilnih žrtava rata.

Ceremoniji otvaranja su prisustvovali savetnik predsednika Republike Srbije Milorad Veljović, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, generalni konzul Republike Srbije u Mostaru Vaso Gujić, šef Konzularne kancelarije Generalnog konzulata Republike Srbije u Mostaru sa sedištem u Drvaru Jugoslav Đorđević, predstavnici boračkih organizacija iz Republike Srpske i Drvara, Udruženja boraca otadžbinskog rata, brojni gosti i građani Drvara.

Izaslanik Predsednika Republike Srbije Milorad Veljović je u svom obraćanju, između ostalog, istakao da je spomenik poginulim borcima Drvara amanet budućim generacijama kako se žrtvuje za svoju otadžbinu i naglasio da će Srbija, kao i do sada, podržati sve aktivnosti od značaja za povratak i ostanak Drvarčana na svojim ognjištima.

Ministar MUP R. Srpske Dragan Lukač je naglasio da je ovaj monumentalni spomenik znak da „naši saborci u stvaranju Republike Srpske nisu zaboravljeni, da mu je velika čast što i lično može da oda poštu svojim saborcima sa kojima je proveo najviše vremena tokom otadžbinskog rata“.

Načelnica Opštine Drvar Dušica Runić je zahvalila vlastima R. Srpske i R. Srbije koje prate sve aktivnosti na poboljšanju života građana Drvara.

Pre početka manifestacije „Dani sećanja“, delegacija R. Srbije i R. Srpske posetila je tekstilni pogon „Jumko“ u Drvaru. Tom prilikom, razgovarano je sa menadžmentom pogona o aktuelnom poslovanju, problemima sa kojima se zaposleni suočavaju u svom radu, kao i budućim planovima u poslovanju. Konstatovano je da je otvaranje i rad pogona „Jumko“ od izuzetno velikog značaja za Drvar, jer zapošljava preko 80 radnika, pretežno žena, koje time rešavaju egzistenciju svojih porodica.

Milorad Veljović je ukazao da je Srbija danas, zahvaljujući predsedniku Vučiću, faktor stabilnosti na ovim prostorima, da je ekonomski stabilna, kao i da je u stanju da pomogne Srbima i van Srbije i da će to uvek činiti.