Printer Friendly Version Обележавање „Дана сећања“ у Дрвару @ 14 September 2022 04:50 PM

Поводом изградње и отварања Спомен обележја погинулим борцима и цивилним жртвама у рату 1992-1995, у организацији Општинске борачке организације Дрвар-Источни Дрвар и Општине Дрвар, 13. септембра 2022. године је одржана манифестација „Дани сећања“. Том приликом је откривено Спомен обележје чију су изградњу финансијски помогле Република Србија и Република Српска. На мермерним плочама поређаним око Спомен обележја у облику крста, исписана су имена 258 погинулих бораца, 34 борца који су страдали ван зоне борбених дејстава и имена 70 цивилних жртава рата.

Церемонији отварања су присуствовали саветник председника Републике Србије Милорад Вељовић, министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач, генерални конзул Републике Србије у Мостару Васо Гујић, шеф Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије у Мостару са седиштем у Дрвару Југослав Ђорђевић, представници борачких организација из Републике Српске и Дрвара, Удружења бораца отаџбинског рата, бројни гости и грађани Дрвара.

Изасланик Председника Републике Србије Милорад Вељовић је у свом обраћању, између осталог, истакао да је споменик погинулим борцима Дрвара аманет будућим генерацијама како се жртвује за своју отаџбину и нагласио да ће Србија, као и до сада, подржати све активности од значаја за повратак и останак Дрварчана на својим огњиштима.

Министар МУП Р. Српске Драган Лукач је нагласио да је овај монументални споменик знак да „наши саборци у стварању Републике Српске нису заборављени, да му је велика част што и лично може да ода пошту својим саборцима са којима је провео највише времена током отаџбинског рата“.

Начелница Општине Дрвар Душица Рунић је захвалила властима Р. Српске и Р. Србије које прате све активности на побољшању живота грађана Дрвара.

Пре почетка манифестације „Дани сећања“, делегација Р. Србије и Р. Српске посетила је текстилни погон „Јумко“ у Дрвару. Том приликом, разговарано је са менаџментом погона о актуелном пословању, проблемима са којима се запослени суочавају у свом раду, као и будућим плановима у пословању. Констатовано је да је отварање и рад погона „Јумко“ од изузетно великог значаја за Дрвар, јер запошљава преко 80 радника, претежно жена, које тиме решавају егзистенцију својих породица.

Милорад Вељовић је указао да је Србија данас, захваљујући председнику Вучићу, фактор стабилности на овим просторима, да је економски стабилна, као и да је у стању да помогне Србима и ван Србије и да ће то увек чинити.