Printer Friendly Version Obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Generalnom konzulatu R. Srbije u Mostaru i Konzularnoj kancelariji u Drvaru @ 16 September 2022 12:23 PM

U Generalnom konzulatu R. Srbije u Mostaru je svečano obeležen Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Obeležavanju ovog praznika u GK R. Srbije u Mostaru su prisustvovali: Episkop zahumsko hercegovački i primorski Dimitrije sa sveštenicima SPC iz Mostara, predstavnici Kancelarije Republike Srpske u Mostaru, zamenik predsednika Gradskog vijeća Mostara i gradski većnik Velibor Milivojević, predsednik Koordinacije Srba u Mostaru Dušan Golo sa predstavnicima udruženja koja su članovi Koordinacije.

U obraćanju prisutnima, generalni konzul Vaso Gujić je rekao da taj dan treba da nas podseti na značaj srpskog jedinstva, pogotvo u uslovima u kojima se nalazi srpska zajednica u Mostaru ili drugim delovima van matice Srbije.

Takođe, generalni konzul Vaso Gujić je naveo da je 15. septembar odabran jer je to jedan od najznačajnijih datuma u istoriji srpskog naroda, pošto je na taj dan došlo do proboja Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu.

Govoreći o značaju jedinstva Srba u teškim istorijskim trenucima, izrazio je nadu da ćemo i sada i ubuduće biti spremni da bilo koji pojedinačan interes stavimo po strani kako bi zajedništvom mogli da se izborimo za mesto koje nam pripada. „Živeo srpski narod, živela Republika Srpska, živela Srbija“, rekao je Gujić.

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije je obrativši se prisutnima poručio da će jedinstvo biti pravo samo onda kada se izgradi na dobru, na vrlini, na čestitosti i poštenju. ''Sloboda u Jevanđelju nije vezana za spoljašnju slobodu, nego za slobodu od bilo kakve naše nevaljalštine i nečega što nije prilično obrazu ljudskom i obrazu Srba koji su probijali Solunski front. Treba da se setimo naših dedova i pradedova koji su nam doneli slobodu i da se trudimo da budemo dostojni potomci'', rekao je episkop Dimitrije.

U Drvaru je svečano obeležen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u organizaciji opštine Drvar.

 

Svečanosti su prisustvovali čelnici opštine Drvar, odbornici, srpski poslanici u Kantonu 10, sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, kao i brojni građani Drvara. Ispred Konzularne kancelarije u Drvaru prisustvovao je konzul Jugoslav Đorđević.

Načelnica Opštine Drvar Dušica Runić u obraćanju prisutnima istakla je zadovoljstvo što se Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležava i u Drvaru, najvećoj srpskoj povratničkoj opštini u Federaciji BiH. Navela je da Srbi u Drvaru poštuju svaku veru i naciju, ali da isto tako iznad svega vole svoje, ponosni na svoju veru, na svoj jezik i pismo, običaje i tradiciju, na bogatu istoriju i kulturu.

Zahvalila se na nesebičnoj pomoći koju Srpska i Srbija pružaju Drvaru.

Šef Konzularne kancelarije J. Đorđević je, između ostalog naglasio, značaj iskazivanja jedinstva Srba na ovim prostorima, kao zaloga bolje budućnosti, za očuvanja nacionalnog identiteta, kulture, jezika i pisma, ali i ukupnog prosperiteta povratničkih opština na ovom području.